Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 11 april 2013

Vargdebatten, några tankar


Det duggar tätt med varginsändare i Svensk Jakt just nu. Några av dem (t.ex. denna) är så bra, insiktsfulla och nyanserade att jag tycker att de borde skickas till storstadsbaserad dagspress. För i såväl Svensk Jakt som landsortspress är risken stor att de inte når fram till sin egentliga målgrupp. Den egentliga målgruppen med sådana artiklar är inte jägare, lantbrukare eller landsortsbor, målgruppen måste vara det urbana samhällets invånare. Dessa måste få upp ögonen för den frustration som råder på många håll i landet.

Vi måste flytta debatten, För om vi, jägare, djurhållare, landsortsbor, fortsätter att hålla den på vår planhalva, i våra media är risken stor att åsikterna radikaliseras. Läser man bara det som stärker ens åsikt radikaliseras åsikterna. Risken för fundamentalism och sekterism blir överhängande. Delar av vargvärnarsidan har redan passerat denna gräns, men det tycker jag inte att fler av oss jägare, djurhållare och landsortsbor skall behöva göra.

Det finns en annan sida av myntet också. Att få yttra sina åsikter inför människor med liknande åsikter och liknande känsla av frustration har en mycket terapeutisk funktion. Det gör kanske inte att man känner hopp, men man känner sig inte hel ensam om sin situation. Därför finns det all anledning att göra det Svensk Jakt just nu gör, att släppa fram en uppsjö insändare om varg. Precis som Jakt & Jägare gjort i många år. Behovet finns och kan inte underskattas.  

Samtidigt måste vi föra den viktiga debatten utanför våra egna led. Det är svårt och otacksamt, men väldigt VÄLDIGT nödvändigt.

not: detta är en utvecklad variant av ett välbesökt FB inlägg jag gjorde igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar