Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 10 april 2013

Övning inför jakt

Ni som följer bloggen har inte kunnat undgå att märka att jag inlett säsongens övningsskytte lite smått. Jag försöker hålla mitt skytte något så när jägarmässigt. För mig innebär det att jag i princip bara skjuter i bänk om det handlar om inskjutning.

Jägarmässigt skytte, ja för mig handlar det i nuläget om att jag skjuter:
  • Stående utan stöd
  • Stående med stöd
  • Sittande utan stöd
  • Sittande med stöd
  • Liggande med stöd
Stöden varierar såklart. Det kan vara skjutkäpp, träd, bipod, mur, ryggsäck eller vad som nu finns till hands.

Eftersom jag inte handladdar utan får använda övningsammo så bryr jag mig inte så mycket om exakt var skotten sitter på tavlan, det viktiga är att de sitter tätt ihop. Det viktiga är alltså träffbilden. För när det kommer till jakt använder jag bara vapen som är väl inskjutna med den ammo som skall användas. Men som sagt, vid övning spelar det oftast ingen roll om skotten sitter 8 cm till vänster och 3 cm ner. Träffbilden är viktigast, och då kan man tänka på lite olika sätt. Man kan t.ex. vara nöjd om alla skotten samlas inom en yta som hade varit dödande för en kråka, ett rådjur eller vad man nu ämnar skjuta med bössan i fråga. Det ger en vink om ens kapacitet på det avstånd man skjuter på.

Oftast skjuter jag på 100 m. Det är en kompromiss. De absolut flesta jaktskott jag avlossar sker på kortare avstånd än så, även om jag den gångna jaktsäsongen skjutit såväl räv som rå och dov på längre håll än det. Därför är det bra att ibland öka avståndet något. Jag brukar då köra 200 m, mycket för att det är lite längre än jag har bestämt mig är ett godkänt avstånd för min jakt. Då vet jag min begränsning. 50 m kör jag också en del.

När jag skjuter använder jag oftast luftgevärstavlor. Det är enkelt. Men ibland blir det klisterlappar eller tavlor utskrivna från nätet. Vill man göra övningarna lite varierade så tycker jag att det finns några bra att hämta från forumet jaktsnack. De är lite mer avancerade och kräver att bössan är inskjuten efter den ammo man använder. Övningen är avsedd för 100 m, men jag tycker att man gott kan köra den på 50 m med 22LR också..... Såhär ser en av tavlorna ut:
Man skjuter alltså i ringarna med början i den största. Man får poäng för träff och bestämmer själv hur många av målen man vill skjuta på. Bommar man ett mål får man 0 poäng på hela övningen. En annan tavla ser ut såhär:
På den övningen skall man träffa den grå markeringen. Varje träff i det grå ger 20 poäng, träffar man det svarta får man ett avdrag på 40 poäng. Man kan ju tänka att denna övning simulerar jaktskott på ett delvis dolt djur....

Sedan åker jag såklart även till älgbanan ett par gånger. Brukar försöka skjuta åtminstone 20 serier varje år. Kuljaktstig åker jag också på, åtminstone en. Det är bra övning i varierande miljö, med en viss stressfaktor efter som det är en slags tävling och det är en massa folk runt om .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar