Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 23 april 2013

Markhäckande fåglar och boplundring

Bilden ovan har ajg lånat från Skogsstyrelsens bok om tjädern. Bilden visar ett tyskt forskningsprojekt som löpt över 10 år och innefattar totalt 1000 konstgjorda reden på marken. Hade det gällt reden i träd så är det uppenbart att mård och nötskrika är de utan jämförelse värsta boplundrarna men nu rörde det sig om reden på marken och då slår det markfödosökande vildsvinet igenom med stor tydlighet. Lite förvånad är jag över att grävlingen inte märks mer än den gör,där är räven 3 gånger värre/effektivare i sitt födosök.

Hur som helst. Grafen är en enkel och pedagogisk motivering att jaga nötskrikan. Den är inte bara en ekollonplanterande fulskrikande fågel med fina blå halsfjädrar vingfjädrar (trött felskrift).

4 kommentarer:

 1. Intressant! Trodde inte att vildsvin gav sej på ägg...Tänkte också att räven skulle komma före nötskrikan.

  SvaraRadera
 2. Biotopen där undersökningen gjorts har betydelse,tjäderbiotopen är inte grävlingens favorit,kollar man övriga fåglar så tar grävlingen betydligt mer ägg än undersökningen visat.
  Blå halsfjädrar?nu skojar du;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om undersökningen avsåg just tjäderbon eller markliggande bon i allmänhet. Men den återfinns som sagt i en bra bok från skogsstyrelsen, enda nackdelen med boken är att den inte tar upp tjäderjakt i någon nämnvärd utsträckning (minns faktiskt inte om den gör det öht).
   Halsfjädrar var ju tveklöst felskrivet. Vingfjädrar skall det ju vara.

   Radera
 3. Intressant....
  Lugnt här med Tyra än så länge...

  SvaraRadera