Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 22 april 2013

Lätt hålla vargen borta - säger Länsstyrelsen

Härom dagen när jag gick en vända med Missan blev jag stoppad av en granne. Han är oftast inte så talför men nu hade han varit i Sätila och pratat med en av de som drabbats av varg härom dagen. Grannen var synnerligen upprörd och ville prata av sig samt se till att jag var förvarnad. Han poängterade att han arbetat professionellt med lantbruksdjur i hela sitt yrkesverksamma liv (han blir pensionär under året), därtill har han ett eget ställe med djur som han driver vid sidan av. Jag blev lite förvånad över utbrottet, men strax klarnade det hela. Han ryade över en intervju han hört med en länsstyrelsetjänsteman på lokalradion. Här är den:

Lyssna: Länsstyrelsen om rekommendationer för varg

Att utåt säga:
– Det är egentligen ganska lätt att stänga ute vargen från en hage. Men man får ju tänka på ett annat sätt än när man inte hade varg i sitt område. Då har man haft fokus på att se till att djuren håller sig inne i fållan. Nu måste man även se till och hålla vargen utanför, säger Nelly Grönberg
Är ganska olyckligt. Det skuldbelägger djurhållaren och visar att man inte har så stor praktisk erfarenhet av stängsling av oländiga naturbeten, vilket är den typ av beten som är vanligast i Sjuhäradsbygden. Att sätta upp ett bra stängsel på en åker och låta fåren vallbeta är inga problem, men det är synnerligen ointressant och oekonomiskt. Visst kan man låta fåren efterbeta vallen men sin viktigaste betesinsats gör får just på oländiga naturbeten. På sådana marker skulle man behöva sätta en stolpe per meter ifall man skulle hålla strikt på att lägsta tråden skall gå 30 cm över mark. Och det förutsätter att det över huvud taget går att stängsla utan hjälp av bergsborr.

Till saken hör att den ena av gårdarna som fick besök av varg i Sätila härom dagen faktiskt hade 5 trådigt elstängsel av rovdjursavvisande typ, det hade hela 8.000 volt. Det ger länsstyrelsens uttalande en rätt rutten eftersmak. Det gör att man inte känner att man kan lita på länsstyrelsen fullt ut, man börjar fundera på vilka intressen de egentligen företräder. Min granne var dock glasklar på den punkten, de är inkompetenta idioter som inte kan något om tamdjur, var hans kategoriska bedömning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar