Tallriksmodellen, det jag som 70-talist är uppvuxen med, innebär enligt
livsmedelsverket:
Tallriksmodellen har tre delar:
- Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första
hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel
från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras
ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
- Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna del är
lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli
upp till hälften av tallriken.
- Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, exempelvis bönor.
Men nu händer något. Den snart 40 år gamla modellen har börjat rämna. Det börjar bli allt mer vedertaget att kolhydrater inte är så djäkla bra för den moderna människan. Potatis/pasta/ris/bröd-delen skall nu, även
enligt grundaren av tallriksmodellen, minska. Istället skall grönsaks och rotfruktsdelen öka. I
SvD (som om jag förstått mina googlesökningar rätt först lyfte nyheten) kan man läsa:
Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det
nu är hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår ändrade och mer
stillasittande livsstil. Framför allt vänder hon sig emot att tallriken
till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som
potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt
bröd.
– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens
att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre
måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så
att vi får i oss till-räckligt med vitaminer och mineraler.
Nu har vi i min familj gått ett steg längre. Vi har sedan tidigt i höstas strukit de mest kolhydratrika delarna helt (undantaget ungarna som får lite pasta/ris/potatis för syns skull). Detta passar oss bra, både jag och hustrun känner att vi mår bättre. Och energin får vi fortfarande men framför allt via fett, vilket ger en jämn blodsockerhalt till skillnad från kolhydratintensiv mat. Men orken då? kanske någon undrar. Ja den är det inga problem med, det finns en hel bunt med elitidrottsmän (t.ex. Björn Ferry) som håller LCHF diet och de är ju knappast sämre än kolhydratätarna... Så, jag kan bara se revideringen av tallriksmodellen som ett halvt officiellt erkännande av LCHF, vi får väl se när det fullständiga erkännandet kommer... Såhär ser i alla fall min tallrik ut:
Jag studerar till undersköterska,just nu pratar vi om matspjälkning och energi intag. 55% av energin skall komma ifrån kolhydrater säger vår lärare.. Hjärnan är en enorm slukare av kolhydrater.. Tror inte att det är hälsosamt att utesluta kolhydrater helt,redan i munnen med salivens hjälp så börjar vi spjälka kolhydrater,ett enzym som heter amylas har vi där,vi ska äta kolhydrater med andra ord..
SvaraRaderaJag tror att din lärare skulle få ett ganska kraftigt mothugg av Andreas Eenfeldt (kostdoktorn http://www.kostdoktorn.se/ ).
RaderaAtt hjärnan slukar energi håller jag med om det kan ingen betvivla, men att energin behöver komma från kolhydrater tror jag faktiskt inte på.
Produktionen av amylas är genetiskt lägre i jägar- samlar samhällen än i jordbrukande samhällen, så den finns såvitt jag kan förstå för att vi skall klara av att bryta ner och tillgodogöra oss de långa sockerkedjorna (kolhydraterna) snarare än att vi bör äta dem.
Radera