Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 30 april 2013

Fulkopior på finknivar


Företaget Fällkniven gör oerhört exklusiva knivar. Som så många andra producenter av premiumprodukter så har de råkat ut för att produkterna kopieras och säljs till väldigt låga priser. Fällknivens klassiska knivar F1 och A1 har kopierats i Kina, annonsen för F1 ser ut såhär:
F1 för 45 dollar, inklusive frakt. Eller ja, läs igen, man får 3 st F1 för 45 dollar. A1 kostar också 45 dollar, men då för en enda. Båda knivarna uppges ha hårdheten 58 HRC. Fällkniven har analyserat skillnaderna och kommer fram till att kopiorna har 50 HRC i hårdhet, vilket är ett rejält mjukt stål som inte håller skärpan speciellt länge. Originalen har 59 HRC. Vad gäller stålet så är det lustigt nog så att det i kinakopieannonsen för A1 faktiskt står att det är 8Cr13 stål i bladet, originalet har laminerat VG10 stål.

När man studerar skillnaderna mellan original och kopia inser man att det inte är mycket som stämmer. Och bara för att en F1 kostar 15 dollar/st istället för sisådär 1300 kr, eller en A1 för 45 dollar istället för 2500 kr så skall man inte tro att man gjort ett klipp. Bara hårdheten i materialet är en faktor som utesluter kopiorna från 95% av originalens uppgifter. Och kikar man på kommentarerna från köparna så hittar man så klart ett gäng som är nöjda med sitt "klipp" men där finns även en hel del kritik.

Ang F1 kopian:
The product does not come with the sheath on the images, they come with a leather sheath. One of the knifes had a crack on the blade at arrival but the seller was kind and gave me a refund for that knife. The sharpness of the knifes also differ as well.
Ang A1 kopian:
The case is to big for the knife. Does not fit very good.
perfect, good quality replica
Good finish on product. Sharp from factory but not crazy sharp. Not sure about steel quality. No Scandinavian grind as on genuine product.
Uppenbarligen så är kunderna (påfallande många från Nordiska länder) inte nöjda med finishen på knivarna. Samtidigt verkar köparna vara medvetna om att det är kopior man köpt, men i de blocketannonser där priset är löjligt lågt (oftast 800 kr) skriver man såklart inte att det är frågan om kopior. Istället skriver man t.ex. såhär:
helt ny i kartong nypris 1300kr
fått 2 st i present behöver bara 1
850kr eller bud.
Hur kan man ha fått två knivar i den prisklassen i present? Och varför inte be att få kvittot så man kan byta i så fall istället för att förlora en femhundring? Näe, ett deal som förefaller allt för bra för att vara sant är oftast just det, allt för bra för att vara sant. Så funderar ni på en premiumkniv så köp för all del inte en kopia från någon okänd snubbe på blocket utan betala hellre de där sista hundringarna och få just en premiumprodukt över disk i en vanlig butik. Men se för guds skull upp med andra kopior som är till synes snarlika även om de är annorlunda märkta.

Prepper´s skrev om den falska F1-an strax innan jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar