Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 19 april 2013

Dubbla signaler om fällfångst

Härom veckan presenterade Naturvårdsverket ett förslag på skärpning av reglerna kring godkännanden av fällor. Svensk Jakt skrev såhär om detta:
I sin regleringsiver har Natur­vårdsverket skickat ut ett förslag på remiss om hur man tänkt sig att typgodkännande av fångstredskap ska gå till i framtiden. De nya föreskrifterna riskerar bli ett dråpslag mot allt vad fångst heter i hela landet.

Det finns idag ett stort antal testade och godkända fällor med teknisk specifikation och konstruktionskrav. De är fällor som fungerar bra ur djurskyddssynpunkt och som gör att fångst som jaktmetod tål alla jämförelser med vanlig jakt.
Trots det ska nu alla dessa fällor enligt verkets förslag testas på nytt, vilket för en vanlig mård- eller minkfälla innebär en ungefärlig initialkostnad på 100.000–200.000 kronor. Skulle sedan fällan bli godkänd gäller beslutet bara i tio år. Sedan start­ar processen på nytt. Att typgodkänna en fälla på det gamla resultatet är uteslutet, enligt verket.
Igår kom dock ett förvånande besked från Landsbygdsdepartementet om fällor, jag återger hela pressmeddelandet:
Regeringen har i dag beslutat om en förändring i jaktförordningen som innebär att det blir enklare att få använda fällor som har godkänts i andra EU-länder.
Regeringen har idag beslutat om en ändring i jaktförordningen som gör det enklare att få använda fångstredskap för vilt som godkänts i andra länder.
Ändringen innebär att regeringen för in en klausul om så kallad ömsesidigt godkännande av fångstredskap i jaktförordningen. Förändringen är en anpassning till EU-rätten.
Enligt förordningsändringen kommer fällor av en typ som har godkänts i ett annat EU-land, Turkiet eller ett EFTA-land, som har undertecknat EES-avtalet, att få användas i Sverige om produkten uppnår den svenska djurskydds- och säkerhetsnivån.
Fällorna ska anmälas till Naturvårdsverket men behöver inte aktivt godkännas av myndigheten innan de kan användas i Sverige.
Förändringen i jaktförordningen kommer att träda i kraft den 15 maj 2013.
 Jag blir inte riktigt klok över hur de båda beskeden går ihop. Skall man kunna använda utländska fällor rakt av bara man anmäler till Naturvårdsverket att man vill göra det? Vem skall avgöra om produkten uppnår svenska djurskydds- och säkerhetsnivån? Skall man bekosta en test á 100-200.000 kr av fällan för att få detta bekräftat?

Jag tror att Naturvårdsverket får ta och backa vad gäller sitt fälltestförslag. Det känns inte som om det kommer att gå ihop med uppgifterna i pressmeddelandet. Hur som helst, det kvarstår flera frågor att belysa innan jag skulle våga börja använda andra fällor än de som är typgodkända idag....

3 kommentarer:

  1. Idioti,de fällor som används i sverige idag är humana.. Ska vi använda plågsamma utländska varianter? Forskarna använder fällor,likaså länsstyrelsens katt-fångare..vem ska betala?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag ser det så kommer Naturvårdsverket att tvingas se över sina nypåhittade regler (förslag ännu så länge) till följd av detta. Men man vet ju aldrig, det kan ju vara så att vi skall sluta använda våra svenska väl utprovade och testade fällor för att istället börja använda andra. Är rävsax tillåtet i Turkiet?

      Radera
  2. Saxar och body-grip fällor mm används flitigt världen över,tyvärr

    SvaraRadera