Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 13 mars 2013

Selektiv vargjakt är bra!

Om man som de värsta värnarorganisationerna inte ställer upp på att vi bara skall ha ett lågt hundratal vargar i sverige så spelar det ingen roll vad en expert som Liberg säger. Jag tänker naturligtvis på denna intervju i Länstidningen som gjordes med Liberg under vargsymposiet i Vålådalen:
En huvudpunkt på Vargsymposiets andra dag i Vålådaen var Olof Libergs presentation av en ny utredning med sårbarhetsanalyser för varg. Den handlar dels om hur vargstammen påverkas genetiskt av faktorer som invandring, inavel och olika former av jakt, men också om debatten omkring, reaktionerna från EU och från miljöministern.
Liberg förklarade sammanhangen pedagogiskt med hjälp av diagram och korta citat.
Eftersom den svenska vargstammen inte får bli större än några hundra djur hålls inaveln i schack med hjälp av invandring på naturlig väg eller via utplantering.
Till LT sade Liberg att det han själv finner mest anmärkningsvärt i utredningen är den selektiva jaktens betydelse i sammanhanget:
- Det är kanske det mest intressanta resultatet av den här analysen, säger han. Med viss given invandringstakt, oavsett om den är naturlig eller om du planterar ut vargarna - så kan du med selektiv jakt få ut större effekt av vargarna än om du bara släpper in dem och inte har den där selektiva jakten utan bara skyddsjakt.
- Så du får ut mer av invandrade vargar med selektiv jakt. Det är det enkla sättet att uttrycka det, sade Liberg.
#Men ska man rekommendera regeringen att fatta beslut därefter då?
- Jag tycker att data talar för sig själv, säger Liberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar