Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 17 januari 2013

Hot är aldrig OK!Varför kan inte folk hålla isär sak och person? Att hota eller hata är aldrig OK oavsett hur illa man tycker om ett beslut! Rubriken till detta inlägg har jag använt flera gånger tidigare (här, här, här och här) Snarlika rubriker har jag använt här och här. Att jag känt mig tvingad att använda den beror på att det förekommer omfattande hatkampanjer på nätet mot olika fenomen, inte minst jakt och jägare. Så sent som igår skrev Madeleine Lewander på Jägareförbundet om detta på förbundets blogg. Ett läsvärt inlägg som poängterar det orimliga i att kritisera en hel grupp för enskilda rötäggs handlingar. Madeleine skriver:
Jag hatar när människor och djur far illa. Blir lika illa till mods som alla andra. Vi jägare representerar alla grupper av människor, glada, arga, volvoägare, tandläkare, lärare, busschaufförer, sjuksköterskor, alla, vissa är dumskallar.
Men varför anklagas just vi som grupp när en gör fel?
Till viss del beror det kanske på att många människor fjärmas allt mer från att leva i naturen. Att de inte förstår vad en jägare gör, vad vi är för typer egentligen,
Och så finns det ett antal skojiga grupper som lägger all sin energi på att spä på generaliseringarna.
De finns alla representerade på nätet, hittar små skitkorn, skit som en försvinnande liten del av jägarna hittar på. Och så förstorar de, big time.
Och ger mig skulden…!…? Och dig, om du jagar.
Fördomarna sprids som ren propaganda. Bara på Facebook finns ett gäng urprilliga grupper.
Delar av media, inte alla vill jag understryka, formligen vältrar sig i det, kan bara inte sluta att rulla, runt, runt. De är en sorts mediachoklad som låter sig rullas i jaktincident-kokos.
Fenomenet näthat lyfts fram på ett mer generellt plan i en synnerligen läsvärd artikel i GP. Där intervjuar Mattias Hagberg (som för övrigt skrivit denna trevliga bok som jag recenserat) en "näthatare" som han fiskade fram via flashback:
De ”näthatare” som jag intervjuat fick jag kontakt med via nätforumet Flashback. Jag skickade ett meddelande till ett stort antal av de män som var aktiva i ”tråden” med kommentarer till listan över Sveriges farligaste kvinnor. En av de män jag kontaktade skapade en ny tråd utifrån min intervjuförfrågan. Den tråden fick snabbt flera hundra kommentarer. Till en början deltog jag själv genom att ställa frågor av typen: ”Varför anonymitet? Varför inte öppet stå för sina åsikter?”
Att följa den tråden är som att kliva in i ett alternativt universum, en parallell skuggvärld fylld av rädsla, hat och av paranoida föreställningar om det svenska samhället. För dessa män är Sverige ett land där demokrati, yttrandefrihet och trygghet är satt på undantag. Många av dem upplever media, myndigheter och politiska organ som en enhetlig förtryckarmaskin: "Begreppet näthat är definierat av vänsterjournalister för att nedgradera de som i USA skulle kallas opinionsbildare och som där omfattas av Freedom of speach. Just Freedom of speach är inte en paradgren i Sverige, ett land som i grund och botten är totalitärt, konformistiskt och oförlåtande mot fri åsiktsbildning" skriver till exempel mannen som startade tråden Sveriges hundra farligaste kvinnor.
Och på frågan om varför anonymiteten är viktig svarar en annan: "För att ”fel” åsikter leder till stora problem med det korrupta rättsväsendet, makteliten och dess pöbel [---] Det finns ingen riktig demokrati, frihet och yttrandefrihet. Det är en bluff alltihop."
Det till synes ökade jakt- och jägarhatet är en del av ett större fenomen i samhället där det är tillåtet att i anonym form på nätet spy ur sig hot och galla. I många fall utan att myndigheter förmår sätta sig till motvärn, lagstiftningen räcker inte riktigt till vilket med all tydlighet turerna kring Pe-Te-Pe visar.... Mitt svar på detta är att genom denna blogg försöka ge en sansad och personlig bild av vad jakt är och kan vara, samt ge ett jaktligt perspektiv på aktuella samhällsfrågor. 

3 kommentarer:

 1. Även vargvänner blir hotade.

  Vargvän flyttar efter hot och trakasserier
  http://www.vf.se/node/63313

  Ibland står ord emot ord:

  Daniel Ligné:– Jag har aldrig hotat vargvänner
  http://www.jaktojagare.se/jag-har-aldrig-hotat-vargvanner


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hot är aldrig OK oavsett varifrån det kommer.

   Däremot är hoten mot de som drabbats av varg på olika sätt frapperande i sin omfattning, hatet mot jägare likaså. Eller vad tycker du om Johnny Puma Höglins rap-låt där han uppmanar till att sätta kulor i huvudet på jägarna? Såg du ens vad Pe-Te-Pe skrev på sin sida så länge den fanns ute? Det kan inte försvaras på något vis.

   Radera
  2. En självklar sak jag helt plötsligt erinrade mig:
   Seriösa jägare hotar inte. Det har de inte råd med, skulle man dömas för hot ligger ens vapenlicenser pyrt till. Därför håller den absoluta majoriteten jägare sig ifrån detta. Avarterna bland de som förespråkar en stor vargstam saknar denna begränsning och kan agera betydligt grövre utan att riskera mer än lite dagsböter. Det är därför man hittar de värsta hat- och hotsidorna riktade mot jäakt och hjägare snarare än från.

   Radera