Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 31 januari 2013

En vigilant som spårar bättre än en hund!

Magasinet Filter brukar vara läsvärt, reportagen brukar vara djuplodande - även de korta en sida länga intervjuer som förekommer. Jag blev dock lite förvånad när jag läste det senaste numret och fann denna artikel:
Artikeln är, för att vara Filter, ovanligt onyanserad och okritisk. Man låter personen stå helt oemotsagd. T.ex. påstår personen följande:
Mitt fokus som polis har varit tung kriminalitet och jag känner lukten av maffia lång väg.
I nästa mening är det underförstått att han med ordet maffia i detta fall syftar på hela jägarkåren i allmänhet och de som är bosatta kring Rialareviret i synnerhet. Att han håller tjyvjägarnas förmåga oerhört högt framgår inte minst av en  statusuppdatering på FB där han skriver:
Enligt tips har tjuvjägarna ändrat sina metoder och börjat fånga och frakta iväg vargar från reviren då riskerna att bli upptäckt med döda vargar har blivit för stor. En rialavarg finns i Jämtland och nu finns alfahanen i Värmland.
Jag är imponerad av tjuvjägarnas skicklighet. För det är då inte lätt att fånga in en varg och därefter frakta den land och rike runt. Å andra sidan kanske detta är förklaringen till vissa rykten som florerar, att Naturvårdsverket kör runt med bilar med släp och släpper ut vargar lite var stans....

 Mot slutet av artikeln får han frågan om varför han slutade som polis. Denna fråga besvaras inte, istället beskriver han vad han gör nu dvs håller kurser i tracking. Men varför kom det inga följdfrågor kring de domar han som polis fick för misshandel, ofredande, vårdslöshet i trafik samt tjänstefel? Domar som en vanlig person hade hamnat i fängelse för, och som för en jägare dessutom skulle inneburit att man visat sig olämplig att inneha vapen.

Näe, Filter. Denna gång tycker jag allt att ni var väl blåögda. Tyvärr, för annars brukar ni hålla hög klass på journalistiken.
-------------------
Angående rubriken: En vigilant (eng vigilante) är enligt wikipedia:
A vigilante is a person who violates the law to exact justice.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr speglar väl artikeln väl var vi har merparten av våra journalister... Väl på bevarandesidan! Det är svårt att hitta artiklar som är tydligt kritiska mot den (bristfälliga) rovdjursförvaltningen utanför fackpressen, det är inte PK att ifrågasätta i första hand vargens status i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och de journalister som skriver lite mer nyanserat eller kritiskt blir hotade av bevararsidans mörkermän... Det är en effektiv verksamhet de bedriver, lobbying kombinerat med hot.

      Radera