Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 21 januari 2013

Därför är seriösa jägare skötsamma


Jägaren måste vara omdömesgill. Är man inte det så kommer möjligheten att bedriva jakt minska högst påtagligt. Det är därför som jägare som grupp är underrepresenterade i statistiken över våldsbrott, fylleribrott mm. Men ibland faller någon person igenom, tappar omdömet och begår dessa brott som man självklart inte skall begå oavsett om man är jägare eller ej. Fördelen för jägarna är då att personen i frågan inte längre kan kalla sig jägare, h*n kan helt enkelt inte jaga längre eftersom omdömesbrott med domslut generellt resulterar i att man får sina vapenlicenser indragna. Svensk Jakt ger ett sådant exempel nu på morgonen:
En jägare i Kalmar län förlorade sina tillstånd att inneha vapen sedan han dömts för sexuellt ofredande av en ung flicka.

Mannen överklagade polismyndighetens beslut till Förvaltningsrätten i Växjö bland annat med motiveringen att inget våld förekommit i övergreppet. Därför ansåg mannen att det inte fanns något hinder för honom att få använda sina vapen för jakt. Men Förvaltningsrätten gick alltså på polismyndighetens linje och ansåg också att det faktum att mannen dessutom utan tillstånd förvarat vapen åt sin bror var en försvårande omständighet och visade på bristande omdöme hos mannen.
Helt rätt tycker jag. Detta visar att man som jägare straffas dubbelt om man begår vissa typer av brott. Dels får man samma straff som vilken annan människa som helst skulle fått för brottet i fråga, därtill får man straffet att ens vapenlicenser dras in. Det sistnämnda känns nog hårdast för den engagerade jägaren skulle jag tro.

Därför är seriösa jägare skötsamma.

2 kommentarer:

 1. I sak håller jag helt med dig och dessutom tror jag det gäller för vapenlicensinnehavaren generellt. Nu var ditt exempel ett allvarligt brott, åtminstone i mina ögon, men åtminstone för egen del så har jag blivit mycket noggrannare med exempelvis att följa hastighetsgränser sedan min första licens. Antagligen påverkar inte ett ringa trafikbrott mitt innehav, men varför chansa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, exemplet var grovt men jag tog det eftersom det var aktuellt. Jag tror inte att hastighetsöverträdelser slår mot vapenlicenserna om man inte är notorisk, däremot gör rattfylleri det.

   Själv har jag fängelsestraff för totalvägran på min meritlista, är trots allt pacifist även om man kanske inte kan tro det när man ser till mitt vapenintresse. Det har inte inverkat negativt när jag sökt licenser.

   Radera