Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 20 november 2012

Åtling och jaktmarkens storlek

Svensk Jakt återger innehållet i en dom avkunnat i Örebro tingsrätt. Det hela handlar om en person med 22 ha mark granne med Dylta bruk som haft två aktiva åtlar med tillhörande skjutplatser (skjutstege respektive jakttorn). Svensk Jakt skriver:
Enligt tingsrätten är det genom spår på utfodringsplatserna klarlagt att vildsvin och annat klövvilt ”i icke ringa omfattning besökt utfodringsplatserna”. Efter att ha konstaterat att fastigheten bedöms avkasta ett vildsvin per år slår tingsrätten fast att vilt som kommer till åtelplatserna i stor utsträckning kommer från angränsande jaktområden.
Någon avsikt att locka vilt från grannmarken har han inte haft, uppgav jägaren under förhandlingen, men tingsrätten skriver att han måste ha förstått att så skulle komma att bli fallet.
Eftersom jägaren suttit på pass i särskilda jaktarrangemang vid utfodringsplatserna, som fyllts på med foder kontinuerligt, bedömer tingsrätten brottet som inte ringa.
Jägaren döms därför till dagsböter, 30 gånger 120 kronor, för brott mot jaktlagen.
Jag tycker att domen är välkommen. Den klargör att det inte är acceptabelt att locka in djur från angränsande marker i syfte att skjuta mer än den egna marken bär.  Frågan är vanligt återkommande på såväl forum som i jakttidningar. Vill minnas att SvenskJakt tidigare skrivit om detta, tror det var i septembernumret men hittar inget på deras hemsida. Hur som helst är det bra att tingsrätten tog ställning, nu skulle dock det hela behöva gå till högre instans så att domen blir prejudicerande. Alternativt så får vi hoppas på ett förtydligande i den revidering översyn av jaktlagen som Eskil Erlandsson aviserat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar