Med en tysk jaktterrier, en korthårig vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 29 oktober 2012

Tjälknul - så gör jag




Tjälknul. Världens enklaste sätt att få till mört kött.....

En hyfsat stor stek sätts in i ugnen på 80 grader ett dygn före den skall ätas. Efter 12-14 timmar plockas den ut och läggs i en påse med saltlag (ca 10% och lite kryddor, denna gång hade jag i lite vitvin också). Häll av saltlagen efter sisådär 10 timmar. Skiva köttet tunt och servera det kallt med goda tillbehör. Vi körde ostsås, ångkokt blomkål, grönsallad och bönsallad. Hade jag ätit kolhydrater så hade jag tagit en grädddrypande potatisgratäng. Kan även ätas som rostbiff.

2 kommentarer:

  1. Förstår jag dig rätt om köttet ska serveras kallt/rumstempererat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du förstått mig alldeles rätt. Inser att jag var lite otydlig med det, gör ett tillägg.

      Radera