Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 12 oktober 2012

Så dumt - så fel

Ann Dahleus från svenska rovdjursföreningen har en debattinlaga på aftonbladet.se idag. Vi börjar från början:
Regeringen verkar redo att köra över den majoritet av svenska folket som vill ha en livskraftig vargstam, negligera Naturvårdsverket och kringgå sin egen vargkommitté - allt för att tillfredsställa jägarlobbyns högljudda krav på vargjakt.
Nej. Majoriteten av det svenska folket tycker att det demokratiskt tagna beslutet på 210 vargar är lagom, och sätts GYBS därikring så blir alla nöjda. För övrigt har stora delar av jägarkåren tagit kraftigt med stryk och borttagandet av licensjakt har fått nollvision vad gäller frilevande varg i Sverige att bli rumsfäigt, jämför i Norge där motsvarigheterna till LRF och Centern båda vill utrota frilevande varg.... Dessa åsikter har Svenska Rovdjursföreningen mfl genom sitt agerande gjort acceptabla att uttrycka öppet, så var det inte för 10 år sedan!
Den genetiska rensningsjakt, eller urvalsjakt som Naturvårdsverket kallar den, som nu utreds är ett vågspel som möjligen skulle kunna fungera i teorin. Och även då förutsätts att man lyckas sätta in tillräckligt många nya obesläktade vargar i den svenska vargstammen, något som totalt misslyckats hittills.
Njä. Det räcker att enstaka obesläktade djur kommer  in och tillåts bidra till stammen. Jag föreslår att Dahleus försöker förstå det Dag Lindgren, som torde vara en av de mer kunniga på området genetik, har att säga. Här finns en bra sammanfattning av det hela.
Allt tyder på att regeringens främsta mål är att få till stånd en ny vargjakt för vintern 2013 – kosta vad det kosta vill för vargstammen, förankringen och opinionen.
Dahleus verkar inte ha förstått att de tidigare licensjakterna förbättrade den svenska vargstammens status snarare än tvärt om.  Hon verkar inte heller förstå att det svenska folket i de största och mest tillförlitliga tendensundersökningarna anser att den svenska vargstammen är lagom stor vid en numerär om ungefär 210 individer. Hon verkar inte heller ta till sig de brister som fanns i vargutredningen. Men fakta spelar ju ingen roll när man bedriver lobbyverksamhet. Då är målet allt och vilka medel som helst får tas till. Se bara på hur fd överåklagare Sven-Erik Alhem erkänner att han far med osanning i sina debattartiklar men trots det fortsätter att köra ut artiklarna i oförändrad form i landsortpressen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar