Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 26 oktober 2012

Fredagsmys: Mat att döda för....

Once upon a time in Mexico är en i mitt tycke helt onödig film. Den kramar pengar ur ett koncept som funkade bra i El Mariachi och Desperado. Once upon a time in Mexico tillför inget matnyttigt till legenden om den mörke gitarrspelaren. Förutom möjligen Johnny Depps bizarra korrupta CIA agent roll. I rollen som Sands får Depps mest våldsamma svarta humor blomma ut. Bland annat skjuter han ett flertal kockar för att de är alldeles för bra på att laga Puerco Pibil (även kallad Cochinita pibil).

Puerco Pibil, vad är det? Svaret får man i bonusmaterialet till den svenska DVD-utgåvan av Once upon a time in Mexico. Puerco Pibil är en stark rätt baserad på fläskkött. Köttet är extremt mört på grund av att man lagar maten i en lergryta i flera timmar i ugnen. Extramaterialet som jag syftar på är Robert Rodrigues köksskola.

Enligt Robert Rodrigues tillagas Puerco Pibil på det sätt jag beskriver nedan. Jag kommer att lägga in lite egna kommentarer i receptet med tips på hur maträtten, enligt mitt tycke, kan göras bättre. Och självklart är en vildsvinsbog det ultimata köttet till denna rätt.....

Puerco Pibil (Slow Roasted Pork) ala Rodrigues:

Ett stycke griskött, typ 2-3 kg skärs i 5 cm stora bitar.

En marinad/sås görs av:
-2 dl apelsinjuice
-0,5 dl vitvinsvinäger
-ett par msk spiskummin
-ett par msk krossad svartpeppar
-en msk krossade enbär
-en msk krossade nejlikor (tag inte för mycket av detta för då luktar maten pepparkaka)
-ett knippe hackade Habanero (efter smak, funkar även med andra pepparfrukter men då får man använda fler)
-ett par msk salt
-en krossad vitlök
-saften från 5 citroner
-ett par msk tequila (plus ett par cl till kocken)

Marinaden rörs med fördel samman i en mixer försedd med knivar. Det är en fördel om kryddorna köps som hela frön vilka krossas tillsammans i en mortel. Vitlöken krossas med fördel också i mortel, men då tillsammans med saltet, vilket drar ut mer smak ur vitlöken. Köttet skärs i bitar och läggs i marinaden. Låt ligga i marinaden över natten. Marinad och kött läggs i en stor lergryta med lock. Grytan ställs långt ner i ugnen. Ugnen skall hålla en temperatur på 100-120 grader C. Tillagningen tar ca 5 timmar. Serveras med ris, lite sallad och lite bröd.

Rätten kräver förberedelse, men är enkel att göra. Jag kommer definitivt att göra den igen.

4 kommentarer:

  1. Låter kanon men tar sin lilla tid...här blev det färsk grillad lax till middag o en god Chardonney till :-)

    SvaraRadera
  2. Fler borde upptäcka fördelarna med "slow food", den extra dimension det tillför maten att under lång tid ägna maten kärlek och omsorg är vida överlägsen de fem minuter det tar att flänga i sig en hamburgare eller annan "fast food".

    SvaraRadera
  3. Fler borde upptäcka nyttan av och glädjen med "slow food", inte mycket går upp emot att planera, förbereda, tillreda och äta den maten, allra minst en hamburgare eller annan traditionell "fast food"!

    SvaraRadera
  4. Med lite planering så funkar slow food alldeles utmärkt. Åtminstone om det handlar om recept där man inte måste göra något var 23:e minut utan kan låta maten stå och sköta sig själv ett par tre fyra timmar.....
    Men ungarna är mer förtjusta i färsrätter så det blir mest sådant....

    SvaraRadera