Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 21 augusti 2012

Lite mer om geocaching och allemansrätten

De senaste dygnen har det kommit en massa trafik till bloggen från ett geocachforum. Detta med anledning av ett par inlägg jag skrivit tidigare (se här & här). I korthet handlade inläggen om att jag plockade bort en geocahe från vår mark. Den som skapat cachen hade inte tillfrågat mig om lov och jag reagerade på den kraftigt ökade mängden okända bilar som stannade och människor som smög omkring på min mark. I normala fall hade jag kanske inte brytt mig så värst men nu har vi haft problem med tjyvar i trakten vilket gör att jag med flera tittar en gång extra på varje okänd bil, inte minst om de stannar eller på annat sätt uppför sig avvikande. Vilket geocachare gärna gör. Så jag lokaliserade cachen och dödade den.

I grunden så tycker jag att geocaching är något positivt. Jag är av den åsikten att varje sak som får ut folk i skog och mark i stort är positivt så länge det inte går ut över markägaren på ett eller annat sätt. På facebook är jag med i en grupp om allemansrätten, där ställdes härom veckan denna fråga:

Markägaren Östen Lundberg är inbjuden till ett dialogmöte med Naturvårdsverket den 15 september för att diskutera ett förslag till tillägg i Allemansrätten; "All kommersiell versamhet, oavsett slag, på annans mark utan markägarens medgivande förbjuds och överträdelse medför straffansvar".

Vad tycker ni? Kommentarerna är öppna för era tankar!

Läs hela artikeln om Östen här: http://www.atl.nu/skog/mark-gare-vill-ha-betalt-f-r-b-r
Jag svarade:
Allemannsrätten är fylld av skyldigheter vilket en massa pappskallar inte förstår. Detta har jag upplevt tillräckligt ofta på mina marker för att förstå Östens reaktion. I mina värsta stunder skulle jag nästan vilja ha skrivningen organiserad istället för kommersiell..... Men det är främst när jag ramlat på någon riktig nöt som hävdar sin rätt att göra ditt och datt på min mark eller med min gröda och mina träd, givetvis med hänvisning till allemannsrätten utan att ha minsta insikt i dess andemening.
Så, NEJ, det ingår INTE i allemansrätten att dra in en full kille på svensexa och fånga in ett av mina får som han skall få pussa. NEJ, det ingår INTE i allemansrätten att köra ut en massa MCs på min äng oavsett om den är slagen eller ej. NEJ det ingår INTE i allemansrätten att dra av mossa från mina stenar för att ha till julgrupper som skall säljas på marknad. De egenupplevda exemplen kan bli betydligt fler men jag stannar där. Det räcker nog för att ni skall inse att folk hänvisar till allemansrätten i tid och otid, utan att reflektera över allemansrättens grundläggande andemening:
Inte störa, inte förstöra
När jag kikar på tråden på geocacheforumet som pekade till min blogg läser jag verkar flera av skribenterna se mitt problem. Men även problemet att det är hart sett omöjligt att komma i kontakt med en cacheskapare utan att behöva anstränga sig, jag saxar ett exempel från tråden:
Intressant, och klart han gjorde rätt som tog bort den. Det hade såklart varit ännu bättre om han hade kunnat kontakta cacheägaren men det är inte alltis så lätt och egentligen skulle ju co kontaktat markägaren från början (men det är det ju lite si och så med här). Jag har inte reflekterat över hur besvärligt det är om man i hans situation hittar en burk men det borde finnas väl synligt utan krav på registrering både på gc.se och gc.com.
 Ett kontaktnummer hade inte varit helt fel i den cache jag störde mig på. Men det korrekta hade naturligtvis varit att fråga först. Hur svårt är det? Det finns trots allt krafter som verkar för att allemansrätten skall inskränkas, och det är inte svårt att genom fel agerande få en markägare att bli negativt inställd till folks rätt att röra sig på markerna. Det vill väl ingen geocachare? Inte jag heller!

2 kommentarer:

 1. Tycker du gjorde rätt som tog bort den. Klart att de ska fråga först innan de placerar en geocash på din mark. Som du säger: det kan bli en oherrans massa trafik, och vilka är "bara" ute efter att hitta geocashen och vilka är ute i andra mer ohederliga ärenden? Dessutom riskerar de kanske att gräva fel flera ggr innan de hittar "skatten"?
  / Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Susanne
   Vill bara upplysa att inga geocacher får vara nergrävda, så att man behöver gräva efter dom. Och inga av de drygt 5000st jag hittat hittils har varit det heller.
   /Mikael

   Radera