Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 10 augusti 2012

Inför dagens möte i jaktlaget

Idag när jag körde till jobbet hade någon krockat med ett hyfsat stort vildsvin på vägen. Det var inte mer än halvannan mil hemifrån. Det fick mig att vara rätt nöjd med det underlag jag och Jonas förberett inför kvällens jaktlagsmöte:

Vildsvin…

Kommentar och förslag av Leif & Jonas till mötet den 10/8 2012
Det finns vildsvin i vår trakt. Inte så många kanske men sannolikheten är stor att de kommer att öka. Frågan är då hur vi skall förhålla oss till dem.

Förslag 1: åtelkameror och små åtlar

Syftet med detta är dels att vi skall få en möjlighet att inventera stammen samt bereda säkra skottillfällen. Fodermängden skall vara begränsad och utgöras av spannmål samt majs och ärtor (dvs ej lass av sockerbetor eller berg av wienerbröd på skogsbilvägarna). Tänk snarare smakportion och lockmedel än utfodring. Vid åtlarna placeras även fast belysning för att underlätta skott på natten.

Förslag 2: samverka med kringliggande jaktlag

Det är viktigt att vi har en övergripande strategi för vildsvinen i trakten. Har vi inte det är risken stor att någon tar saker och ting i egna händer och t.ex. börjar tokutfodra för att locka in maximalt med grisar i syfte att bereda många skottillfällen. Förbud mot åtling kommer sannolikt att splittra jaktlag.

Förslag 3: skyddsjaktsjour

Vi kommer att behöva vara beredda att ställa upp på skyddsjakt på vildsvin för att behålla våra arrenden och hålla nere skadorna för markbrukarna. Svårast brukar det vara vid sådd och när spannmålen börjar bli skördemogna. Potatis, ärtor och majs är extra utsatta. Här ligger ett stort ansvar på markägarna att meddela när det upptäcks skador så att vi kan sätta in skyddsjaktsåtgärder.

Förslag 4: vilka djur?

Det absolut viktigaste är att skjuta rätt djur. Sugga som åtföljs av kulting är givetvis skyddad i alla lägen. Men för att undvika att man råkar skjuta bort en digivande sugga bör man om man är det minsta osäker endast skjuta randiga eller röda grisar (dvs kultingar och yngre djur). Skjuter man en ledarsugga får man väldigt stora problem med dels stora skador på gröda och dels en explosionsartad tillväxt då det brukar medföra att gyltorna i flocken brunstar och får egna kultingar…

2 kommentarer:

  1. Blir spännande att höra hur era förslag föll ut på mötet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju lugnt säga att det blev en lång och rätt hetsk diskussion...... Men egentligen kom vi inte fram till något.

      Personligen tror jag att detta var en OK start. Vi måste börja någon stans och det är ju bättre att göra det innan grisarna fått ordentligt fäste.

      Radera