Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 7 juni 2012

Mårdhundsprojektet i dagens mediaflöde

Screenshot från mårdhundsfilmen Pom Poko från japanska studio Ghibli. Har du mindre barn i din närhet så skaffa den svenskdubbade versionen av filmen och se den tillsammans med ungarna, filmen är mycket sevärd.


Dagens jaktrelaterade nyhetsbubblare verkar vara mårdhunden (Nyctereutes procyonoides), flera norländska nyhetsmedier skriver nämligen idag om mårdhunden och bland annat Jaktjournalen hänger på. Företrädare för mårdhundsprojektet har gått ut i media och meddelat att mårdhundsspridningen för närvarande verkar vara under kontroll. I de flesta fall återges en kort TT-artikel, men även en längre TT-artikel finns att tillgå via SVT:
-Än så länge pekar alla våra data på att vi är på rätt spår. Mårdhundspopulationen i Sverige har inte ökat sedan 2008, vinterstammen uppgår till runt 100 djur, säger projektledaren PA Åhlén på Svenska Jägareförbundet.
Det stora hotet kommer från Finland där mårdhunden har en stor fast etablerad stam. Ett utbrott av rabies inträffade där i slutet av 80-talet och risken finns för fler utbrott.
-Frågan är inte om utan när ett nytt rabiesutbrott kommer, säger PA Åhlén.
Metoden man valt är hämtad från Danmark och går ut på att mårdhundar gps-förses. De sändarförsedda mårdhundarna leder fram till flocken/gruppen som individen tillhör och fler djur kan dödas. Arbetsmetoden och projektet har inte stått utan kritik. Men så är det väl med jakt, alla tycker att de vet bäst....

En bra infobroschyr om mårdhund hittar ni här.
För någon vecka sedan uppmärksammades en mårdhund som bitit en snubbe i benet. Ett ganska märkligt beteende av ett djur som vanligen brukar försvara sig genom att spela död...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar