Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 8 juni 2012

Det Liljelund struntade i - socioekonomiska effekter av rovdjur

Arrogans? Lathet? Konflikträddhet? Något gjorde att Lars-Erik Liljelund struntade i att belysa och dra konsekvenserna av vargförvaltningens socioekonomiska dimension i sin rovdjursutredning. Detta har Miljödepartementet nu åtgärdat genom att ge Kommittén för hållbar rovdjurspolitik uppdraget att utreda detta. En malström av utredningar innan vi når en stadig rovdjursförvaltning med andra ord. Alla dagstidningar har skrivit om det, men bara i form av ett kort TT referat av miljödepartementets pressmeddelande. Svensk Jakt har skrivit lite längre. Men jag väljer att helt sonika återge själva pressmeddelandet så ser ni informationen i "original":

Hur påverkar rovdjurens närvaro förutsättningar för näringsliv, rekreation, fäbodrift och människors vardag

Kommittén för hållbar rovdjurspolitik för varg får ett utökat uppdrag att föra en dialog om socioekonomiska förutsättningar för rovdjursförekomster. Med socioekonomiska förutsättningar menas hur rovdjurens närvaro påverkar förutsättningar för näringsliv, rekreation, fäboddrift och jakt och människors vardag.
- Med dagens beslut tar vi ytterligare ett steg i regeringens rovdjurspolitik som syftar till att Sverige ska ha livskraftiga rovdjursstammar samtidigt som skador och olägenheter från rovdjur minimeras säger miljöminister Lena Ek.
De större stammarna av rovdjur, särskilt vad gäller varg, innebär att riskerna ökar för att konflikter ska uppstå med tamdjursägare, jägare, samer, fäbodbrukare och människor som bor i rovdjurstäta områden. Det är viktigt att föra en dialog kring de problem som rovdjuren orsakar för att de ska kunna minimeras säger miljöminister Lena Ek.
Bakgrunden är att regeringen i augusti 2011 tillsatte en kommitté för hållbar rovdjurspolitik för varg. Kommittén består av representanter för nio organisationer som företräder olika intressegrupper med stark beröringspunkt till rovdjursfrågor. Ordförande är landshövdingen i Uppsala län Peter Egardt. Kommitténs uppgifter är bl.a. att medverka i Naturvårdsverkets arbete med att ta fram en förvaltningsplan för varg, att följa vad som sker efter Rovdjursutredningens slutbetänkande och att verka för att organisationer som berörs av vargfrågor ges möjlighet att medverka i arbetet med att nå gynnsam bevarandestatus för vargen. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 31 augusti 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar