Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 9 maj 2012

Varg bet flicka på Kolmården

Norrköpings Tidning rapporterar idag om att en flicka blivit vargbiten vid ett besök på Kolmårdens djurpark:
Flickan och hennes familj besökte vargarna tillsammans med en anställd på djurparken som de känner. Besöket ägde rum utanför djurparkens öppettider för ett par veckor sedan. Det som skulle bli en häftig upplevelse för familjen slutade i katastrof.
- Det hade av någon anledning inte framkommit att flickan var rädd för vargarna. Hon fick panik och betedde sig därefter, då bet en av vargarna henne, säger Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken.
Den anställde ringde efter ambulans och flickan fördes först till lasarettet i Norrköping och sedan vidare till US för antibiotikabehandling. Hon fick sy, men är enligt Mats Höggren nu åter på benen.
På Kolmårdens djurpark finns det vargar i en inhägnad som besökare får gå in till. Nu ser djurparken över rutinerna för besöken hos vargarna. Att besökarna inte är rädda för djuren ska kontrolleras bättre och eventuellt kommer åldersgränsen på 15 år att höjas.
Såväl Jaktjournalen som Svensk Jakt refererar händelsen på sina nätupplagor.  Min spontana reaktion är att vargen är ett icke-domesticerat djur som förvisso kan hållas i hägn men inte fasen skall man gulla med dem för det.... Detta demonstrerar bara att vargar kan vara farliga, även om situationen är till synes under kontroll.

4 kommentarer:

  1. Mja, även hundar kan ju bitas (och gör det ofta), och de är ändå domesticerade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart. Men man bör nog utgå från att risken generellt är betydligt högre när man har med vilda djur i fångenskap att göra än när man har med domesticerade djur att göra. Gysingevargen kanske är det bästa exemplet?

      Radera
    2. Kan förstås hålla med där. Vilda djur bör nog helst finnas ute i det fria. Där gör de sig bäst och trivs förmodligen också bäst.

      Radera
  2. Men att inte släppa in någon som är rädd verkar som ett ganska korkat förslag, rädd kan man väl bli närsomhelst.

    SvaraRadera