Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 22 maj 2012

Mediadrev

Media är ett fenomen för sig. Jag förundras över hur likriktat allt är, väldigt många texter/artiklar som handlar om samma sak och publiceras i olika tidningar är antingen plagiat från andra tidningar eller inköpta texter från någon nyhetsbyrå, i Sverige oftast TT men ibland Reuters. Det är ovanligt att artiklarna arbetas om, vinklas eller problematiseras utifrån något valt perspektiv. Och ibland kommer det hela från en jakttidning. Som denna vecka, då "alla" uppmärksammat Svensk Jakt nyheters roliga lilla artikel om att en tysk djurrättsorganisation kräver att Jägermeister skall döpas om till Waldmeister..... Detta fångades upp av media och övrig jaktpress (J&J, JJ). DN plagierar nästan hela Svensk Jakt artikel:
En djurrättsorganisation kräver nu att den tyska örtlikören Jägermeister ska döpas om. Orsaken: Namnet förhärligar jakt.
Det är Svenska jägarförbundets tidskrift Svensk Jakt Nyheter som tar upp frågan i sitt senaste nummer. Där framkommer det att djurrättsorganisationen Peta försöker få till ett namnbyte på örtlikören Jägermeister till Waldmeister.
Enligt Peta skulle namnet i dag få människor som inte vill förknippas med jakt att välja andra alkoholhaltiga drycker. Ett byte till Waldmeister skulle däremot öka försäljningen, anser Peta.
Svensk Jakt Nyheter konstaterar att  Jägermeister började tillverkas redan 1935 och att märket i dag exporteras till 80 länder. Namnet kommer från en yrkestitel, "jaktinspektör", som introducerades när en ny jaktlagstiftning trädde i kraft i Tyskland 1934.
Peta, som sedan tidigare kräver ett totalt jaktförbud i Tyskland, menar dock att namnet i dag är jaktförhärligande.
Nu kan det bli problem att genomföra ett namnbyte eftersom det redan finns en likör med namnet Waldmeister. Gjord på just myskmadra vilket på tyska heter Waldmeister.
 Det jag inte kan förstå är varför inte tidningarna, utöver svensk jakt, själva gått in och kikat på vad som skrivits i tysk press om det hela. Där finns massor att hämta, redan för två månader sedan...... Nah, får avsluta det hela med en gammal goding från min studietid. Pouppee Fabrikks hyllning till Jägermeister:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar