Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 3 april 2012

Miljömål - hur vi jägare bidrar!

Vi jägare får ofta utstå en hel del kritik i media. Inte minst i dessa tider (år) av infekterad rovdjursdebatt. Vi målas mer än gärna upp som stora skurkar som bara vill döda rovdjuren för att de konkurrerar med oss kring bytesdjur. Eller så vill vi döda för att släcka vår blodtörst. Jag antar att ni stött på dessa beskrivningar av oss jägare, kanske främst på tidningarnas insändarsidor, P1:s gnällradio (ring P1) samt nätet. Men om vi nu istället tar och vänder på kakan och utgår ifrån ett annat synsätt. Vart landar vi då? Låt mig först beskriva något annat innan jag återkommer till mitt svar på frågan.

I mitt arbete så har jag under senare år jobbat ganska mycket med de övergripande miljömålen som gäller för Sverige. Jag har även arbetat med dem regionalt. Miljömålen är alltså mål som satts upp för att begränsa skadlig inverkan på miljön genom mänskliga aktiviteter, 16 mål har tecknats tematiskt men flera av dem använder samma indikatorer på om de nås eller ej.

Nu verkar dock arbetet inte gå som tänkt, av 16 miljömål så verkar 14 inte kunna uppnås inom utsatt tid. Det finns exempel på kommuner som tycker att det är jobbigt att arbeta mot alla målen så man har helt enkelt strukit 2 av 3 i sina kommunala miljömålsdokument. I t.ex. Dalarna har flera naturvårdsorganisationer hoppat av miljömålsarbetet då de tycker att det är tandlöst. Tanken som då slog mig var att mycket av det vi jägare gör, kanske framför allt inom vår viltvård, är åtgärder som direkt påverkar ett flertal miljömål positivt. Men för att se detta behöver man känna till vilka miljömålen är. Miljömålen listas mest överskådligt på wikipedia:

1. Begränsad klimatpåverkan Syfte: Minskade utsläpp av växthusgaser. Delmål 2008-2012: Att medelvärdet för perioden ska vara minst 4% lägre än utsläppen 1990.

2. Frisk luft Syfte: Minskade utsläpp av svaveldioxid, kvävedioxid, marknära ozon (VOC).

3. Bara naturlig försurning Syfte: Minskade utsläpp av svavel och kväve i mark och vatten.

4. Giftfri miljö Syfte: Minskade utsläpp av metaller och andra ämnen som kan skada människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

5. Skyddande ozonskikt Syfte: Minskade utsläpp av ozonnedbrytande ämnen.

6. Säker strålmiljö Syfte: Höjt skydd mot joniserande strålning från radioaktiva ämnen.

7. Ingen övergödning Syfte: Minskade utsläpp av bland annat fosfor och kväve i vatten.

8. Levande sjöar och vattendrag Syfte: Skydda och restaurera sjöar och vattendrag.

9. Grundvatten av god kvalitet Syfte: Användning av mark och vatten får inte medföra negativa konsekvenser för grundvattnet.

10. Hav i balans samt levande kust och skärgård Syfte: Bland annat minskat buller från båttrafik och skydd mot utrotningshotade fiskar och fåglar.

11. Myllrande våtmarker Syfte: Bland annat skydd för utrotningshotade arter.

12. Levande skogar Syfte: Bland annat skydd för utrotningshotade arter.

13. Ett rikt odlingslandskap Syfte: Skydda kulturlandskapen och den biologiska mångfalden.

14. Storslagen fjällmiljö Syfte: Minska skador på mark orsakade av mänsklig aktivitet och bevara den biologiska mångfalden.

15. God bebyggd miljö Syfte: Bland annat bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Tätbebyggda områden så som städer och tätorter ska ha en hälsosam livsmiljö. Människor i städer ska inte behöva att utsättas för skadliga luftföroreningar, ljudnivåer eller höga radonhalter.

16. Ett rikt växt- och djurliv Syfte: Bland annat bevara biologisk mångfald.

Varje miljömål är försett med ett antal mätbara indikatorer utifrån vilka man kan se om miljömålet håller på att nås eller ej. Nedan så lyfter jag fram vilka av miljömålen som har indikatorer som vi berör, oftast positivt, genom vår jakt:

Miljömål 1, begränsad klimatpåverkan. Här har vi ett par indikatorer som vi jägare kan påverka. Dels gäller det körsträckor med bil (se nedan) och dels gäller det fjällrävsföryngringar. Den sistnämnda indikatorn kan givetvis påverkas om vi väljer att fälla eventuella rödrävar vi får korn på när vi jagar i fjällen....

Miljömål 3, bara naturlig försurning. Den relevantaste indikatorn här handlar om körsträckor med bil. Det är tämligen givet att det är bra att fundera över sitt bilåkande emellanåt. Om man kör rätt sträckor, om man använder bilen i onödan och om man kanske inte kan samåka lite mer.... För just samåkning är vi rätt dåliga på när vi jagar....

Miljömål 4, giftfri miljö. Här bidrar vi redan praktiskt genom att vi äter ekologiskt kött (vilt) istället för konventionellt kött. Möjligen kan vi se över hur vi anlägger viltåkrar och fundera över om de kan anläggas ekologiskt snarare än konventionellt med roundup och konstgödsel.... Självklart faller användandet av blyhagel in under detta miljömål, rätt använt är blyhaglet inget stort problem.

Miljömål 7, ingen övergödning. Inom detta miljömål finns ett par indikatorer som vi jägare kan ta till oss. T.ex. undvika att vräka ut mer konstgödsel än nödvändigt på våra viltåkrar, men även genom att inte köra längre sträckor än nödvändigt. Ibland tycker jag att vi är lite dåliga på att samåka när vi jagar..... Onödigt många, onödigt stora bilar står på rad i skogarna....

Miljömål 8, levande sjöar och vattendrag. Här har vi inga uppenbara indikatorer som jägare kan bidra till, men predatorkontroll bidrar definitivt positivt likaså att undvika bly i våta miljöer.

Miljömål 9, grundvatten av god kvalitet. Här har vi inga uppenbara indikatorer som jägare kan bidra till, men det är väl tämligen självklart att det är positivt att följa de regler vi har för bly i ammunition. Det är lätt gjort och påverkar inte miljön negativt....

Miljömål 10, hav i balans. Här har vi inga uppenbara indikatorer som jägare kan påverka, men genom att vara noga med att skjuta blyfritt bidrar vi definitivt till målet, om än inte på ett mätbart sätt. Även predatorkontroll bidrar till målet. Sjöfågeljakt bidrar indirekt till målet då det är ett gammalt och hållbart sätt att utnyttja kustens resurser och håller igång den kulturhistoriska aspekten av kusten.

Miljömål 11, myllrande våtmarker. Här behöver jag väl knappast nämna betydelsen av viltvatten? Men även predatorkontroll för att gynna häckande fåglar är viktig för detta miljömål.

Miljömål 12, levande skogar. Eftersom sverige till största delen består av skog torde detta miljömål vara det som är av högst relevans för den största delen av sveriges jägare. Det har ett flertal indikatorer som vi jägare inte rår över, t.ex. fornlämningar, försurning och nedfall, men där finns en mängd saker vi kan göra för att gynna de uppsatta miljömålen. Inte minst genom predatorkontroll för att öka mängden lyckade fågelhäckningar. Sedan utgör åtskilliga viltvårdsåtgärder i skogslandskapet ett stort bidrag till den biologiska mångfalden vilket i sig gynnar själva målet om än inte de indikatorer som valts för att mäta om målet nås.....

Miljömål 13, ett rikt odlingslandskap. Detta kan vi jägare på ett enkelt sätt gynnas genom såväl predatorkontroll för att öka mängden lyckade fågelhäckningar, men även genom att skapa små remisser och viltåkrar i odlingslandskapet.

Miljömål 14 kan vi jägare bidra till. Det ligger i vårt eget intresse att så många häckningar som möjligt lyckas bland fjällfåglarna inte minst ripor. Detta kan vi underlätta genom att försöka hålla efter predatorer när vi jagar i fjällen. Varför inte skjuta den där kråkfågeln om man får chansen. Eller rödräven? För att hålla efter rödräv gynnar fjällräven som vi vet håller på att konkurreras ut, och som för övrigt är en av indikatorerna för miljömålet.

Jägarnas insatser för miljömål 16 ett rikt växt- och djurliv är kanske dem som är allra tydligast. Det säger sig självt att jägare vill ha ett rikt växt- och djurliv, det ligger helt enkelt i jaktens natur. Men om man på det mer konkreta planet kikar på vilka indikatorer som används för att mäta miljömålet så handlar de nästan alla om häckande fåglar i olika miljöer. Att underlätta för häckande fåglar gör vi jägare både medvetet och omedvetet mest hela tiden när vi jagar. Genom att fälla typiska boplundrare som mårdar eller äggfrossare som grävlingar ökar vi mängden lyckade häckningar, för att inte tala om vilken effekt kråkfågeljakten har.... Utan jakt så skulle detta miljömåls indikatorer sannolikt ligga betydligt snorigare till än de gör i nuläget. Lägg där till alla de viltvårdsåtgärder, såväl i form av holkar som biotopförbättringar och viltvatten så börjar man ana jägarnas praktiska betydelse i denna fråga.

Men vad vill jag med denna blogpost? Jo, genom att välja hur vi beskriver det vi redan gör så kan vi på ett tydligare sätt lyfta fram vår verksamhet som något positivt i såväl politikers som allmänhetens ögon. Och då handlar det mycket om att man plockar in våra argument, intressen och handlingar i redan existerande "mallar" eller tankesätt. Sådana som t.ex. miljömålen är tydliga exempel på. På detta vis kan vi sannolikt skapa mer goodwill kring jakten som företeelse och samhällsintresse! Inte minst när naturorganisationer väljer att avstå från slikt arbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar