Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 18 april 2012

Lågt pris för plånboken - högt pris för miljön?

Lyssna: Lågpristrenden ökar - fler väljer mat efter pris

Maten får inte kosta så mycket för att locka konsumenternas intresse.....

Var ligger brytpunkten mellan lågpris för konsumenten och högpris för miljön?
Äpplen från Kina och Argentina eller från Polen och Österlen?
Nötkött från Pampas eller kanske griskött från Halland som slaktats i Helsingborg och styckats i Polen?
Eller skall man lägga på någon krona och köpa från ett av de fortfarande fåtaliga gårdsslakterierna?
Vilket pris vill man betala, för den egna ekonomin idag och för framtidens miljö?
När blir oljan så dyr att djurhållningen i Sverige måste förändras och tillåta högre grad av utedrift?
Är det billigare att köra 3 mil till en stormarknad med lågprisalternativ än 7 km till lanthandeln?

Som jägare blir åtminstone jag väldigt kräsen vad gäller det kött och de charkvaror jag köper. Självklart hänger det ihop med att jag hanterar mycket kött, dels genom jakten och dels genom de djur vi hemslaktar. Det gör att kraven på det kött i köper stiger. Och oftast handlar det om köttprodukter som vi i dagsläget inte förmår (eller orkar) tillverka själva. Men med lite tur så blir det en förändring på den punkten. Ett av mina nyårslöften var, för den som minns det, att bygga en egen rök. Pipkanalen har jag material till. Skall bara frakta hem det och komma överens med hustrun om en lämplig plats för själva bygget.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar