Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 19 april 2012

Älgen gjorde norrlänningen bofast....

....är kontentan av Ylva Sjöstrands avhandling som märkligt nog togs upp på vetenskapsradion nyligen. Märkligt skriver jag eftersom hon disputerade i december, dvs för över fyra månader sedan.... Nåja, SR skriver:

Stenålderns älgjakt lade grunden för ett avancerat samhällssystem i Norrland redan för 6000 år sedan. Det menar arkeologen Ylva Sjöstrand som är aktuell med en avhandling om älgens betydelse för stenålderns norrlänningar.

– Älgens roll gjorde att man blev låst i landskapet, att de här olika lämningarna, som kretsade kring älgen, var tvugna att underhållas, och att de krävde kontinuitet och organisation, säger Ylva Sjöstrand, arkeolog vid Stockholms universitet.

Redan för 6 000 år sedan började stenåldersbefolkningen i Norrland gräva mängder av djupa fångstgropar längs älgens traditionella vandringsleder, gropar där älgar fångades och dödades. Snart fanns tusentals såna fångstgropar i skogslandskapet, och arkeologen Ylva Sjöstrand menar att den här jaktkulturen omformade hela det norrländska stenålderssamhället, nått som också hällristningar i området tyder på, där 90 procent av alla motiv består av just älgar.

Den process som normalt förknippas med att människor började bruka jorden och bli bönder drevs alltså i Norrland fram genom älgjakten, menar hon, eftersom fångstgroparna både behövde grävas, underhållas och vittjas så blev människorna här mer bofasta och organiserade, 2 500 år innan jordbruket etablerades i Norrland.

– Älgens roll, såsom det yttrat sig genom bruket av fångstgropar, har lett till det jag kallar ett neolitiskt tänkande, samma dispositionsmall för samhällsstrukturen som vi återfinner i de samhällen som brukar jorden, säger Ylva Sjöstrand.

Och för den som vill läsa själva avhandlingen så hittar man den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar