Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 30 mars 2012

Vapenbyteri.....

Jag har sedan ett tag haft tre klass 1 gevär. En 6,5-a med ett hyfsat högförstorande sikte (SuB 4-16x50), en 30-06 med vakjaktssikte (trijcon 3-12x56) samt en 30-06 med ett mellansikte (conquest 3-9x50). Den sistnämnda har känts lite apart och eftersom det var en cg 2000 med helstock så har det burit emot att sätta dämpare på den, vilket jag har på övriga bössor. Under de senaste månaderna har ett beslut vuxit fram. CG-n skall bort till förmån för en renodlad drevjakts- eftersöks- hundförarbössa i lite grövre kaliber. Då jag inte handladdar kändes 9,3x62 som den mest rationella kalibern för detta ändamål. Övningsammo som man inte ruinerar sig på och ett hyfsat utbud jaktammo.

Detta har gjort att jag kikat runt på 9,3-or ett tag. Idag vart det tid för en tur till Torsbo. Jag klämde runt på en hel drös med mer eller mindre intressanta innan en Sauer 200 hamnade i min hand. Den hade modifierad kolv och satt som gjuten i mina nävar. Lättrepeterad och med bra trycke. Möjligen lite tveksam till att säkringen sitter inne i varbygeln, men å andra sidan kommer man lätt åt den direkt när man skall skjuta så bössan kan teoretiskt sett vara osäkrad betydligt kortare tid än tidigare.... Att bössan har pipbytessystem och kan använda hela registret av Sauers 200 och 202 pipor gör ju inte saken sämre.

För ett tag sedan kom jag fram till att jag ville ha dämpare på mina klass 1 vapen. Om inte annat så av hänsyn till omgivningen. Alltså skulle det väljas en dämpare. Jag har sedan ett tag varit intresserad av de Schweziska dämparna av märket B&T som jaguargruppen gör reklam för. Kände på en i butiken och kom fram till att den nog skulle bli bra. Det är en frontmonterad sak, mina övriga är teleskopiska. Den är i stål, till skillnad från mina gamla som är i aluminium. Men valet av stå hänger ju samman med att den skall vara robustare än de andra med tanke på vad bössan skall användas till.

Pipan är 51 cm i nuläget. Rätt kort för kalibern så V0 har redan sjunkit ordentligt i jämförelse med en fullängdspipa. Jag funderar på om jag inte skall be smeden att kapa 5 cm till när han ändå skall gänga den.

Återstår är val av sikte. Det jag är inne på är ett 1,5-6x42 belyst. Inom min budget ryms en Meopta R1 av detta slag. Åtminstone om jag säljer av ett par gamla kikare som inte används längre. Info om kikare till försäljning kommer vilken dag som helst.

2 kommentarer:

  1. Så länge du inte skall skjuta på extrema håll så är det inga problem att kapa pipan till 45 cm med 9.3x62.

    Resultatet blir en riktigt mysig skogsbössa som får kanon balans när man skruvar på en dämpare!

    Jag har alltid en bössa i skåpet med 45 cm pipa som är gängad för dämpare. Kanonbra när man jagar i skogen och skall ta sig fram bland granar och liknande.

    Petar du sen i en 325 gr Oryx så har inte V0 någon som helst betydelse eftersom den har en E0 på över 4700 joule!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pipan kommer att landa på 47 cm, dvs med marginal för ännu en kapning om så skulle behövas!

      Radera