Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 18 januari 2012

En fundering om viltolyckor och trafik

Det skrivs periodvis mycket om viltolyckor. Härom dagen refererade jag en nyhet där det konstaterades att inte alla viltolyckor anmäls. Kanske beroende på okunskap och kanske beroende på att föraren kanske tror att han/hon gjort sig skyldig till ett brott.

Det jag funderar över är hur stor andel av viltolyckorna där en bidragande orsak varit:
  • Att man kört för fort.
  • Att föraren pysslat med annat, kanske ställt in radion eller SMS-at.
  • Att föraren varit onykter.
  • Att bilen haft brister, t.ex. en strålkastare ur funktion, bristande mönsterdjup, dålig vindrutetorkare mm.
Rent generellt kan man konstatera att en grupp på 15% är inblandade i 50% av alla alla trafikolyckor. Man kan även konstatera att singelolyckor är den olyckskategori som kräver flest dödsoffer per år.

Nu säger jag inte att man kommer åt olyckorna genom att fundera över dessa faktorer. Det jag söker är en förklaring till varför olyckorna sker, inte bara en listning där man uppmanar förare att vara extra försiktiga för att:
  • Viltet rör sig extra mycket i gryning/skymning
  • Viltet rör sig mer maj-juni och september-oktober.
  • Viltet gärna rör sig i anslutning till vattendrag.
  • Viltet kan söka sig till vintersaltade vägar.
Det är riskfaktorer, men inga förklaringar. För eftersom en inrapporterad viltolycka inte betraktas som ett brott så utreds mig veterligen inte heller eventuella trafikbrott som lett fram till att olyckan skett.

Kanske är jag lite extra kinkig vad gäller trafikanter då jag bor vid en landsväg och ser ett par bilar flyga av vägen varje år. Men genom lite extra försiktighet och uppmärksamhet kan man bespara människor och djur stort lidande, sedan kan man spara en helvetes massa pengar för samhället (mina skattepengar) genom att ge fan i att orsaka trafikolyckor av olika slag genom slarv och nonchalans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar