Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 27 december 2011

Var är medkänslan?

I Aftonbladet härom dagen publicerades ett ganska ödmjukt debattinlägg som bad om förståelse för den frustration landsbygdens befolkning i vargrevir känner. Det fanns egentligen inget extremt i debattinlägget vilket ni kan läsa här nedan. Men vad gäller kommentarerna så är dessa av en annan art. Där finns mängder av rena sakfel men framför allt en total avsaknad av medkänsla och förståelse för de som upplever att vargen förstör deras tillvaro.

Debattören: ”Vargexperimentet med landsbygden som insats måste upphöra”

Vargen står på klippbranten i vinternatten. Månljuset tecknar med svarta konturer landsbygdens nye kejsare mot den stjärnklara himlen. Iklädd storstadens naturromantiska klädedräkt ylar kejsaren ut sitt budskap. Nu har jag tagit över. Det är ni som skall anpassa er efter mig och inte tvärtom. Storstadsborna älskar min häftiga image så politikerna kontrollerar jag också, yyyyeeee.

Vem är då den nye kejsaren på landsbygden? Vargen i Sverige tillhör en ras som finns i 150 000 till 200 000 exemplar på det norra halvklotet. Den svenska vargstammen på några hundra vargar är ur en global synvinkel felräkningsvargar och dessutom starkt inavlade. Vargen är inte utrotningshotad och enligt forskaren på Grimsö, Olof Liberg, så påverkar den heller inte det svenska ekologiska systemet.

Vi som bor i en levande landsbygd i eller nära ett vargrevir vet vad som gäller. Hundar har dödats, småviltsjakten med hund har upphört, får har dödats och älgstammen har minskat drastiskt. Rädslan för vargen, oavsett om den är befogad eller ej, hämmar vardagslivet och begränsar friheten för många människor. Landsbygden blir mindre attraktiv att bo och verka i. Närproducerade livsmedel blir dyrare då verksamhet blir mera kostsam om man skall minimera riskerna för vargangrepp. Det öppna landskapet krymper, naturens mångfald minskar och den traditionella landsbygdskulturen hotas.

Var finns då de positiva konsekvenserna av vargar på landsbygden? Jag hittar inga, men de måste ju finnas. Varför skulle vi annars införa vargar i Sverige och betala hundratals miljoner av skattemedel varje år? Ekvationen går inte ihop.

Är det kanske så att vargkejsarens nya naturromantiska kläder förför storstadsväljarna så att politikerna inte vågar se det vi ser? Kan ingen treåring från storstaden stiga fram och tala om för politikerna att vargkejsaren faktiskt är helt naken.

När vargen drabbar landsbygden uppstår behov av att komma samman och diskutera. Möten inplaneras. Länsstyrelsen och LRF deltar. Hur går vi vidare, hur löser vi problemet? Frågorna förblir obesvarade. Alla går från terapimötet med en känsla av förnedring och desperation.

Vilken rätt har en majoritet att belasta en minoritet på ett sätt som denna minoritet upplever som orättvist och orättfärdigt? Vilket parti eller organisation ställer upp för oss? De lokala politikerna förstår och vill agera men frågan är redan fastlåst i partitopparna högt över deras huvuden.

Känslorna formar konkreta åtgärder. Ett enfrågeparti har bildats, Naturdemokraterna, med visionen om noll antal vargar i Sverige. Tio kvinnor i ett utsatt vargområde har gått samman för att uppvakta regeringen med en namninsamling mot den förda vargpolitiken. Under tiden rapporteras misstänkta vargangrepp på hästar, vargar har setts mitt på dagen ett stenkast från förskolan och på kvällen i motionsslingan.

Snälla storstadsbor, hjälp oss! Vi vill inte bli varghatare. För oss är våra skogar och ängar vad Stockholms skärgård är för er. Er segling är inte hotad men hos oss bestämmer vargkejsaren. Förstår ni hur vi känner? Lär er mer om vargen och livet på landet! När ni sedan upptäcker hur pinsamt naken kejsaren är, så säg det till politikerna. De lyssnar på er men negligerar oss.

Politiker, en levande landsbygd kan inte leva tillsammans med vargar. Skall vi ha vargar, så måste vi reservera utrymme för dem, en egen naturpark. Det är inte konstigare än så och inget nytt påfund.

Vargexperimentet med landsbygden som insats måste upphöra. Det är en viktig demokratifråga där landsbygdens folk måste respekteras, inte negligeras.

Magnus Bohman
Så löd debattinlägget. Och kommentarerna sedan då? Är de något annat än de man kan vänta sig, dvs jakthat och total oförståelse? Nej egentligen inte. Och som vanligt drunknar varje sansat inlägg i en flod av spydiga kommentarer varav många är direkt felaktiga och ett antal kommentarer som rimligen är hets mot folkgrupp, ett axplock:
Oskar Rickardsson · HabiliteringspedagogFöreningen betaniahemmet
Stackare som är rädd för stora stygga vargen... Jag undrar vad det är som istället borde upphöra. Vargen ska vara kvar och inte skjutas av.
Nicklas Foresti · · Göteborg, Sweden
Det är hobbyn löshundsjakt som borde upphöra. Resten av världen jagar utan lös hund, men i Sverige har en liten, men ilsk och obstinat kår med fåniga män bestämt sig för att vi ska fortsätta med detta oavsett priset. Oavsett.
Andreas Hansson · Härjulfskolan
De kanske är såna puckade människor som Magnus Bohman som vi ska bli av med! Fan han borde flytta in till stan om han inte kan acceptera att vargen är en del av skogen. Vi borde hellre koncentrera oss på att införa nytt blod i den svenska vargstammen. Bara för att en art inte gynnar ens egna privata intressen så kan man inte utrota nån för de. Vi måste ist lära oss att leva och acceptera varann.
Alice Wolfspringer Tross · Skogen, Dalarnas Län, Sweden
Vi har 300.000 jägare som skjuter cirka 100 000 älgar varje år i Sverige...det blir ca en 1/2 älg per jägare som de stoppar i sina egna frysar varje år! Ska vi skattebetalare betala 50 miljoner i bidrag till en förening som inte jagar för överleva, utan enbart för nöjets skull och för att få en fin trofe att hänga upp!? Sen har vi 200 vargar som jagar för att överleva och för att de ingen annan mat har! De vargar som finns tar ca 4000 älgar! Av dessa 100.000 älgar som skjuts, går enbart 8 till varuhandeln!
Är det en levande landsbygd att samebyarna ska bestämma över ca 50 % av Sveriges yta och alla andra ska få flytta på sig!? De får 100 miljoner i olika former av ersättningar för rovdjursrivna renar och för att varg och andra rovdjur ska kunna vistas på deras områden! Dra in bidragen omedelbart och lägg pengarna på vård och skola!
Heidi Blackadder · Toppkommentator · Classified InformationUmbrella Corporation
Tycker det är lite roligt att man gnäller på vargarna. Amen lås in ert jävla boskap istället ordentligt! Är det så jäkla svårt att ha högre stängsel t.ex? Och blir man attackerad när man går ut i skogen? Nämen ve å fasa då, finns det VARG där!? HERREGUD, i skogen av alla ställen med!!
Lena Tillbom · UndessköterskaProAros
Med enkla åtgärder kan man med elstängsel skydda sina tamdjur och boskap, och vargen har aldrig varit farlig för människan, lär er historian innan ni uttalar er om vargarnas farlighet, vargen har samma existensberättigande här i värden som världens farligaste djur nämligen Homo Sapiens!!!!!!! Och alla andra leveande varelserr här i världen också!
Man har alltså ingen kunskap om att varg bevisligen (uppmätt i vetenskapliga experiment, pågående forskning i miljöpsykologi) väcker kraftigare reaktioner hos människor än något annat djur. Att då komma dragande med sagan om rådluvan och den stora stygga vargen är enbart ett bevis att den som gör det saknar kunskap och förståelse. Man har ingen förståelse eller respekt för att vargens närvaro påverkar livskvaliteten för många människor. Man har missat att det årligen dödas människor av vargar, iofs oftast i tredje världen men det var blott härom året som en lärarinna dödades av varg i USA och en student av varg i Kanada. Så det är klart att vargen kan vara farlig för människor. Det kan man inte sticka under stolen med. Att risken att attackeras av varg är minimal är en helt annan sak. Hur bra elstängsel skyddar mot varg är omdiskuterat, det finns åtskilliga exempel på vargar som tagit sig genom dylika stängsel. Hur bra stängslen är för allemansrätten och övrigt djurliv är något som ingen ens funderar över.

Som så ofta är det lätt att ge bort något som inte kostar en själv något....

1 kommentar:

  1. Folk i landsorten betalar ofta inte så mycket i skatt. Vi behöver mera sällan stora skulder så bankirernas ränteinkomster blir därefter. En del av oss klarar oss helt själva utan myndighetsberoende. Alltså tvärt emot EU:s maktbegär.
    Läsare av Aftonbladet torde bättre representera EU:s bild av den ideale medborgaren.
    Kan man tro att det finns en högre agenda med syfte att utplåna landsbygden? På mindre än tjugo år lyckades man att införa rävens dvärgbandmask i Sverige.

    SvaraRadera