Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 13 december 2011

Har det flyttats varg till mina grannmarker?

Igår genomförde Naturvårdsverket flytten av två vargar till ett okänt område i södra Sverige. Kanske är det till de östra delarna av min hemkommun.

Edit: inlägget skrevs vid lunchtid och automatpublicedrades frammåt kvällen. Men då trodde jag att man skulle vänta emd att släppa uppgiften om var vargarna satts ut. Det var i trakten av Karlsborg.....

Men varför flyttar man egentligen varg? Svaret kan man bland annat hitta hos den amerikanske experten Doug Smith som för en knapp månad sedan var i Sverige i egenskap av opponent på avhandlingen The return of the wolf. Doug berättade då för SvD:
– Precis som här kommer ni i Sverige att få världens uppmärksamhet. Er vargflytt ligger i viltforskningens frontlinje, det är det coolaste som går att göra. I Europa är man helt exalterad över det ni är på gång med. Det här är en stor karriärmöjlighet för de svenska vargforskarna, vräker han på.
Följdfrågan blir naturligtvis. Flyttar man varg för att det behövs eller är det propaganda?

Svaret är inte enkelt, inte ens myndighetspersonalen är överens om lämpligheten i att flytta vargar...

Lyssna: Berglund: ”Miljöministern är korkad”

3 kommentarer:

  1. Ja vad skall man säga. Såg på Jaktflickans blogg (se min blogglista) Förstår henne. Visste inte att det var deras tax för två år sedan. Det läste man ju om

    SvaraRadera
  2. Just nu är det väldigt dålig propaganda att flytta varg då rovdjurspolitiken brakat ihop så det tror jag inte är motivet. Som Doug Smith uttrycker sig skulle aldrig våra egna vargforskare göra. Forskarna har väldigt låg profil i vargpolitiken som väl är.
    Naturvårdsverket flyttar varg för att politikerna har bestämt det.

    SvaraRadera
  3. Man flyttar dem för att det är så synd om renskötarna. Synd om får- och koägarna är det inte.

    De hamnade dock i Karlsborgstrakten enligt vargfakta.se

    Så vi hade tur den här gången. Å andra sidan fanns det ju varg i Örbyområdet härom året, etablerat revir, massor med rivna får och kor. Sedan "försvann" vargen magiskt. Naturvårdsverket kanske inte ville att de nya vargarna också skulle försvinna.

    SvaraRadera