Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 8 november 2011

Älgflugans surdegsbröd

I helgen bakade jag surdegsbröd. Utan recept men jag skrev ned vad jag använde, så här har vi mitt surdegsbröd:

200 g surdeg
2 g jäst
600 g vetemjöl med hög proteinhalt
25 g olivolja
300 g vatten
15 g salt (vänta med detta)

Blanda ingredienserna förutom salt och knåda i maskin i sisådär 8-10 minuter. Häll i saltet och knåda ytterligare ett par minuter. Jäs ett par timmar. Baka ut till två fina bröd som får jäsa till lämplig (dubbel?) storlek. Jag brukar jäsa mina bröd över kökspannan. När jag inte orkar vänta längre stoppar jag in brödet i kall ugn. Ugnen sätts på 225 grader. Brödet är klart när det uppnått en innertemperatur på 97-98 grader (använd kött-termometer).

3 kommentarer:

  1. Har faktiskt aldrig gjort eget surdegsbröd...ser jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  2. Jag bakar oftast på en kombination av surdeg och jäst. Dvs ett par gram jäst för att försäkra mig om att det faktiskt kommer att jäsa. De saker jag har kommit fram till som har lyft mitt brödbakeri är:
    1/ knåda länge
    2/ använd lite jäst och låt brödet jäsa länge
    3/ använd köttermometer istället för tid

    Allra bäst blir det givetvis om man bakar i vedeldad ugn, men det blir bara ett par gånger om året när vi hälsar på några goda vänner och genomför ett gigantiskt megabak. Då gör vi oftast åt en sisådär 20-25 kg mjöl, vilket ju blir rätt många bröd. Sedan är de från Luleå så ett par hundra tunnbrön blir det också.....

    SvaraRadera
  3. Tack för tipsen :) och eget tunnbröd och hällakakor, bakade i vedeldad ugn, är ju bland det godaste som finns!

    SvaraRadera