Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 24 september 2011

Nyrika kineser -> tjuvjakt på noshörning och elefant

TT journalisten Roland Johansson har idag haft en artikel om tjuvjakt i flera av de ledande dagstidningarna. Jag läste den i GP men hittad den online på DN.

Det senaste halvåret har priset på noshörningshorn och elefantbetar i konsumentled nått all time high, vilket innebär 650.000 kr/kg. Detta ligger i paritet med kokain och är dubbelt så mycket som för guld. Givetvis innebär pris och efterfrågan att tjuvjakten på elefant och noshörning blivit mycket lukrativ. Tjuvskyttarna (för -jägare är de absolut inte) jagar ofta från helikoptrar beväpnade med automatvapen, inte minst för att försvara sig mot parkvakter och deras stödtrupper. Regelrätta eldstrider är vanliga och många tjuvskyttar har dödats senaste året. Men tjuvjakten ökar ändå.

Grundproblemet är att djuren betraktas som levande apotek i den klassiska kinesiska medicinen. Och i takt med att allt fler kineser blivit mycket förmögna har efterfrågan ökat. Denna efterfrågan kopplas till stölden av hornen från en uppstoppad noshörning på naturhistoriska riksmuseet i Stockholm härom sistens. När det blivit för farligt att fälla nya djur söker man upp troféerna från kolonialtiden. Troféer som bland annat finns i Europa. Så det skulle inte förvåna mig om vi får läsa mer om bizarra stölder av jakttroféer i Europa framigenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar