SvD (även GP): EU trappar upp kritiken mot vargjakt
DN: Fortsatt skarp EU-kritik om vargjakt
SVT: Ny EU-kritik mot vargjakt
Vad det hela egentligen handlar om är att EUs miljökommissionär Potocnik släppt ett pressmeddelande kring den Svenska vargpolitiken i vilket mycket av den tidigare kritiken inte finns med. Fyra punkter återstår, Jägareförbundets Daniel Ligné sammanfattar dem på följande vis:
Ja ja, om någon vecka får vi se vad EU egentligen tycker, i dagsläget rör det sig bara om spekulationer och tolkningar av ett pressmeddelande. Knappast värt vissa av krigsrubrikerna med andra ord. För saks skull återger jag delar av Regeringens (Andreas Carlgrens) svar på pressmeddelandet från EU:Vi kan dock konstatera att man nu släppt några punkter i sin kritik och kokat ned det hela till fyra punkter där man ännu inte är nöjd:
- Den första punkten är diffus och där får vi nog invänta yttrandet för att se vad de inte är nöjda med i genomförandet av licensjakten. Jag misstänker att det kan ha något att göra med att vi inte tillåter varaktig etablering av varg i renskötselområdet. Det ska bli mycket intressant att se hur EU hanterar avvägningen mellan denna kritik och värnandet av en urbefolkning och deras kultur samt traditionella näring.
- Den andra punkten innebär att de vill se aktiva åtgärder för att stimulera invandring eller flytta vargar för att förbättra genetiken. Jag tror den punkten redan är löst i och med vårens vargflyttar och lyckade försök med flytt av valpar mellan djurparker.
- Dern tredje punkten slår fast att vi behöver en förvaltningsplan för vår svenska vargstam. Där håller jag faktiskt med EU, det händer inte ofta.
- Den fjärde och sista punkten innebär att vi inte kan ha ett ”tak” för vargstammen. Samma diskussion som man förde mot Finland i deras process. Man får helt enkelt inte använda ”tak” i viltförvaltning inom EU… Nivån i sig, på 210 vargar, får vi se om man kritiserar…
Personligen anser jag att licensjakt är ett godtagbart sätt att förvalta vargstammen på, men jag kan även se andra lösningar t.ex. ökad skyddsjakt. För jakt är, oavsett administrativ form, något som gör djur skyggare för människor vilket många på landsbygden anser att vargen behöver bli.I den pågående dialogen med kommissionen har Sverige lovat att till hösten återkomma med:
- En fastställd förvaltningsplan för varg. Planen ska bl.a. beskriva hur det tidsbegränsade tillväxtbegränsande taket ska behandlas och hur nya målnivåer ska presenteras. Dessutom ska planen bl.a. rymma en agenda och en målbeskrivning för arbetet med den genetiska förstärkningen av vargstammen och hur gynnsam bevarandestatus ska uppnås.
- En redovisning av breddade insatser som bidrar till förstärkningen av vargstammens genetiska status, bl.a. utredning av insemination.
- En redovisning av ett utökat nordiskt samarbete i vargfrågan. Avsikten är att en över¬ens¬kommelse ska ingås under sommaren mellan Sverige, Norge och Finland, och i förlängningen kommer även Ryssland att involveras. Utgångs¬punkten är att detta projekt ska läggas till grund för en samsyn om för¬valtningen av hela den fennoskandiska vargstammen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar