Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 9 maj 2011

Uttalande om dvärgbandmask från jägareförbundets årsstämma

Ett officiellt uttalande om dvärgbandmask från Svenska Jägareförundets årsstämma:

Rävens dvärgbandmask måste stoppas nu!


Svenska Jägareförbundet vill framföra sin starka oro över de följder som otillräckliga åtgärder mot förhindrandet av spridning av rävens dvärgbandmask kan medföra.

En spridning av dvärgbandmasken i landet skulle få mycket negativa konsekvenser för svenskt friluftsliv. Allmänhetens möjligheter att vistas i naturen och samtidigt tillgodogöra sig ur ”naturens skafferi” skulle på olika sätt komma att påverkas. Risken att bli smittad – i vilken grad den än är – kommer för alltid att förändra vår syn på möjligheterna att vistas i skog och mark. Med förekomsten av dvärgbandmasken kommer känslan att den svenska naturen inte längre är så frisk som vi alltid upplevt den.
.
Av de drygt 3 000 rävar som hittills samlats in av landets jägare har dvärgbandmasken hittills bara påträffats på två platser. Enligt Jägareförbundets uppfattning kan det tyda på att spridningen av rävens dvärgbandmask än så länge är starkt begränsad.

Svenska Jägareförbundet upplever att tiden rinner iväg och att det finns risk för att den möjlighet vi nu har att begränsa smittspridningen går oss ur händerna. Regeringen och berörda myndigheter måste omgående fatta de särskilda beslut som en aktiv insats för att begränsa dvärgbandmaskens spridning påkallar. Nu, inte om ett halvår – då kan det vara för sent!

I sammanhanget uttrycker Jägareförbundet även sin mycket stora oro över att Sverige från årsskiftet inte längre får behålla kravet på avmaskning och rabieskontroll vid införsel av sällskapsdjur. Jägareförbundet kräver att Sverige i förhandlingarna med EU med kraft tar till vara alla möjligheter för att denna kontroll ska bestå.
Sedan skulle det väl egentligen behövas mer personal till tullen för att kunna utföra kontrollerna.... En annan sak att fundera över är om man kanske skulle justera, förlänga, jakttiden på räv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar