Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 1 mars 2011

Idag startar lojakten

Idag startar jakten på lodjur. Åter igen är det jakt på ett stort rovdjur och åter igen är ingen nöjd, varken jägare eller naturromantiker.

Supermiljöbloggen är ofta väldigt kritisk till jakt. Så även i detta fall. Ett inlägg från i går hade rubriken Lojakt - för jägarnas skull. Och menar att jakten är en eftergift till jägarna. Men inte ett ord om att sveriges rovdjurspolitik är kritiserad av FN för att det tillåts för mycket rovvilt i sverige. Inte ett ord om att lodjuren i sig håller på att krascha hela rennäringen. Inte ett ord om att kött från vilt är så ekologiskt ett kött över huvud taget kan vara och att jakt därför borde uppmuntras och öka om vi skall bruka vår planet på ett långsiktigt hållbart sätt.

Via facebook bjuds folk in att protestera mot lojakten. Först på listan har Lars Ohly skrivit under. Intressant att notera att det anges att lostammen uppgår till knappt 1250 djur, enligt rovdjurscentret de 5 stora finns det ca 1500 djur och enligt viltskadecenter ca 1500-2000. Enligt den ovan hänvisade posten på Supermiljöbloggen finns det 2000 lodjur i Sverige. Frågan är vad summan blev efter årets inventering (utförd på ideéll basis av jägare). I många områden verkar antalet ha ökat jämfört med tidigare.

Står vi inför ännu en polariserad debatt?
Varför har naturromantiker och jägare så svårt att kommunicera? I grunden värnar man om samma intressen...
Hur ser det ur hos er, verkar det vara gott om lo?

2 kommentarer:

  1. Jag såg jättefina lospår i helgen när jag var ute och åkte snöskoter.
    Var en massa fina spår vi såg under dagen: Lo, Räv, Utter, rådjur, älg o lite obestämbara..
    Men framförallt var det en jävla massa snöskoterspår ute på skogen!!
    Snackade med kompisen, senast i veckan hade de sett lospår som gick över byn efter lokatt med 3 ungar. Så i Jämtland, Strömsundskommun verkar det finnas gott om dem i alla fall.
    Mycket fina djur i mitt tycke!!

    SvaraRadera
  2. Jo, Strömsund har väl rätt täta rovviltstammar om jag förstått det hela rätt. Det har pratats om världens tätaste björnstam, men det är ju lite svårt att se nu kanske.

    SvaraRadera