Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 3 november 2014

Vargrättegång inleds idag

Det har skrivits 100-tals artiklar om målet i jaktpress och minst lika mycket i dags- respektive kvällspress. På olika jaktforum täcker händelsen sidor, diskussionerna är minst lika långa på värnarforum och på totalt vilda forum som flashback. Till och med jag har skrivit ett 10-tal bloginlägg om det hela.

Det jag tänker på är givetvis den misstänkta förberedelsen till vargjakt som påstås ägt rum i maj 2012. Två och ett halvt år sedan. Skall en utredning behöva pågå så länge? För nästan precis ett år sedan skrev jag en blogpost om hur miljöåklagare Åse Schoultz skyller ifrån sig för att slippa ta något ansvar för att det tagit så lång tid innan åtal väckts. Uppenbarligen har fallet inte varit prioriterat. Själv har jag i samband med projektarbete lärt mig vikten av att slutföra uppgifter. Jag arbetar både bättre och effektivare om jag inte hoppar mellan en massa uppgifter. Då slipper jag upprepade inläsningsperioder när gamla projekt skall lyftas till ytan igen. Men Åse arbetar inte så. Hon lyfter utredningen till ytan med jämna mellanrum istället för att en gång för alla slutföra den. Men nu är det slut med undanflykter. Idag kl 09.00 inleds rättegången. En rättegång som är mer bevakad än vad som är brukligt i Dalarna. Tex kommer både DalarnasTidning och ÖstersundsPosten att direktrapportera. Det kan inte tillhöra vanligheterna.

Men det är inget vanligt fall. Det är ett försök att via en trave indicier bevisa att fem män planerade omfattande jakt på varg. Då i maj 2012.

Såhär sammanfattar SVT det hela:

Indicier, ja helt klart. Inga tydliga bevis finns. Den som har tid och lust att läsa hela förundersökningen kan göra det HÄR.

Vi får se hur det går. Skulle männen fällas på indiciegrund så har jag svårt att se att domen inte skulle överklagas. Hur som helst. Att över huvud taget fälla på indiciegrund är svårt och det lilla jag kikat på bevisningen så har jag svårt att förstå hur den skulle kunna leda till en fällande dom. Däremot så skulle jag uppskatta om slöseriombudsmannen ägnade det hela sin uppmärksamhet. Att få en skattning av samhällskostnaden för hela insatsen vore synnerligen intressant. Har den varit rimlig och proportionerlig till det förmodade brottets art?

1 kommentar:

  1. Tänk om ett "vanligt" inbrott hade utretts med samma insats av poliser och helikoptrar och annat, då tror jag tjyvarna hade lämnat landet.

    SvaraRadera