Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 27 april 2013

Polisen i Värmland och åtelkameror

Polisen i Värmland har släppt detta pressmeddelande:

Åtelkameror och artskyddsbrott.

Polis, åklagare och länsstyrelsen vill göra ett klargörande om vad som gäller vid användande av Åtelkameror i skog och mark, med anledning av missuppfattningar beträffande tillståndsplikten.
Idag finns på marknaden ett stort antal varianter på s.k. åtelkameror som har ett användningssyfte att övervaka åtelplatser och därigenom kunna observera djurlivet. Kameror av detta slag används även inom jordbruket för att kunna konstatera angrepp från djur på odlingar. Att använda en sådan kamera kräver tillstånd enligt 5§ Lagen om allmän kameraövervakning. Tillståndsansökan behandlas av länsstyrelsen. Tillståndskravet finns dels för att förhindra att folk som rör sig i skog och mark blir filmade utan sin vetskap, men även för att förhindra det som i lagen benämns som artskyddsbrott. I lagen står att tillstånd för kameraövervakning kan lämnas om det kan anses att övervakningen har ett samhälleligt intresse. Eftersom en åtelkamera inte med bästa vilja kan härledas till ett samhälleligt intresse är det svårt att få ett sådant tillstånd utfärdat. Lagstiftaren anser också att integriteten har ett än större skyddsvärde i skog och mark eftersom allmänheten söker sig dit för att finna ro och ensamhet i en miljö där risken att bli filmad skall vara obefintlig.
Nu börjar häckningstiderna för våra fåglar i Norden. Det finns tips som talar om att plundring i Sverige av fåglars bon på ägg och jakt på fåglar pågått sedan slutet av 1960-talet. Dokumenterad äggplundring och jakt av fåglar finns sedan 2002.  Man färdas ibland i husbilar och har långa stegar på taket som hjälpmedel för att komma åt fågelbon i träd, men användande av åtelkameror har förekommit i syfte att se när fåglarna lagt sina ägg eller för att se när äggen är kläckta så att man kan komma åt ungarna.
Polisen kommer därför vid upptäckt av kameror som satts upp utan tillstånd att beslagta kameran och inleda en förundersökning. Brottet kan medföra ett års fängelse eller böter vid fällande dom. Beslag sker med stöd av reglerna i Rättegångsbalken.
Som jag ser det är åtelkameror ett viktigt redskap i förvaltningen av vildsvin, och jättestora vildsvinsproblem kan de ju inte ståta med i värmland.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar