Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 14 juni 2017

Okunniga jaktkritiker

I förra veckan gick Jaktkritikerna till hårt angrepp på jägare som deltagit i jaktjournalens rovdjurskampanj. Särskilt var grävlingjägarna i skottlinjen. Angreppet skedde i en debattartikel i ett lokalt annonsblad i södra västergötland och de jägare som fick klä skott var utvalda då de bor i området. Det påstås:
Grävlingen är mycket fredlig och håller sitt bo rent och luktfritt och dess huvudsakliga föda är maskar och att den därför knappast i någon större utsträckning plundrar fågelbon på ungar och ägg.
Vidare uppmanar jaktkritikerna till bojkott av grävlingjägare:
Du som har grävlingar på dina marker – låt dem leva – och stäng ute jägare som kommer för att döda dem! 
Jag kunde inte låta blir att gå i svarsmål. Återger hela mitt svar som kom i dagens Markblad:

Replik på ”Stäng ute...” v 23 Okunniga jaktkritiker
Jaktkritikerna kritiserar jakt på grävling och uppmanar markägare till att stänga ute jägare från sina marker.
Tyvärr är jaktkritikernas insändare full av felaktigheter, alternativa fakta, i syfte att smutskasta jägarkåren och skönmåla grävlingen. De påstår att den huvudsakliga födan är mask och inte fåglars ungar och ägg. På så sätt förenklar de sanningen så till den milda grad att det blir fel och missvisande.
Grävlingen är en utpräglad allätare och har en säsongsbetonad diet som hänger samman med dess årsrytm.
Plundrar fågelbon 
På våren behöver de protein för att bygga upp muskulaturen efter vintervilan medan de under sensommar och höst behöver mycket kolhydrater för att bygga upp en fettreserv som klarar dem över vintern. Det gör att de under våren mer än gärna plundrar fågelbon, de kan till och med ta nyfödda rådjurskid om de skulle gå på sådana under sina nattliga födosök.
Framåt hösten är det bär, fallfrukt och mjölkmogen säd som gäller. Till skillnad från klövviltet som nyper av axen på säden så vältrar sig grävlingen i sädesfälten för att komma åt axen vilket även förstör halmskörden.Mask äter grävlingen när det regnat och maskarna kommer till ytan.
Varför jakt 
Så varför jagar man då grävling? Det görs för att rädda markhäckande fåglar, systematisk grävlingjakt räddar hotade vadarfåglar på södra Öland. Det görs för att hjälpa jordbrukare att minimera skador i säden. Det görs för att förhindra skador på hus där äldre bebyggelse utan gjuten bottenplatta uppfattas av grävlingen som bra grytplatser. Markägare, vårda era grävlingsintresserade jägare! De är bra för er, jordbruket och den biologiska mångfalden!
Tja. Det finns väl inte mycket att tillföra efter det....

1 kommentar:

  1. Grävlingen är som en allätande dammsugare i naturen. Den äter mycket mask.. sniglar..och skalbaggar. Men den äter också frukt och bär vilket ses i dess spillning. Odlingarna har blivit förstörda ett par gånger av grävling..både jordgubbar och krusbär har ätits rent. Gräsmattan har sett ut som en schweizerost flera gånger. Vid några tillfällen har grävlingen pajat hönsgården och ätit både höns och ankor. Vid ett tillfälle gnagde grävlingen sönder en hel trälåda på en kaninutebur och försåg sig med innehållet.. pälsstråna avslöjade den. Grävlingen är en klumpig jägare men tvekar inte att äta djurens ungar om den får chansen..Jag har hjälpt ett otal villaägare med grävlingar i husgrunden.. likaså bönder som odlar havre. Grävlingen går hårt åt ägg i naturen.. tjäderns ägg stryker gärna med.. och nuförtiden får man inte avverka skog som man vill om det finns tjäderspel..Tjädern kan man gynna med predatorjakt. Grävlingen sägs också ta igelkottar. Grävlingen är inte på något sätt en hotad art och finns i ett stort antal. Grävlingen är ett fascinerande djur men också en jaktlig tillgång. Jakten kan bedrivas på många olika sätt.. Pälsen är fin att ta tillvara på.. fettet har utmärkta smörjande egenskaper. Skelettdelar lämnas till lajvare som nyttjar dem i sina rollspel. Köttet går bra att äta efter trikintest. Köttet funkar bra som bete i kråkfällan. Skinn av dålig kvalitet sparas i frysen och hängs upp till talgoxarna vintertid.

    SvaraRadera