Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 23 november 2016

Test: Böker magnum classic dagger - bra avfångningskniv

Böker Magnum Classic dagger är en rejäl tveeggad dolk. Jag väljer medvetet ordet dolk då en kniv hårdraget är avsedd att skära med medan dolken är avsedd att sticka med, detta verktyg är ett utpräglat stickredskap. Totallängden ligger på respektingivande 33,4 cm varav bladet är 21 cm. Vikten är förvånansvärd låg, inte mer än knappa 2,5 hg. Bladet är tillverkat i 440A medan handtaget är i läder. En läderslida medföljer.

Bladstålet, 440A är ett finare lågprisstål, man ser det ofta i tex knivar på claes ohlsson, Jula eller i de brandade knivarna som säljs från gyttorp, stabiloterm, genzo mfl. Det är också ett mycket vanligt bladstål i köksknivar i sådär 350-800 kr klassen. Jag skulle inte välja det stålet i en flåkniv som är tänkt att använda mycket, men i en avfångningskniv som används för några enstaka stick per år är det ett alldeles ypperligt materialval.

I Sverige kallas det avfångningskniv (eller i enstaka fall hjortdolk), internationellt är det vanligare att kalla dem hirchfänger. Funktionen är densamma, det är stickvapen avsedda att avsluta skadade eller sårade djur när det inte finns någon skottchans. Att man inte kan skjuta kan bero på dåligt kulfång, tex ett rådjur på asfalt med bilar och människor runtomkring, eller ett skadat djur som hålls fast av en eller ett par hundar.

Jag har stött på kritik mot avfångningsknivar, och då från såväl myndighetspersonal som jägare. Men då har personerna sällan varit insatta i hur och när en avfångningskniv används. Den används alltså inte vid vanlig jakt. Det är inget för de allra flesta jägare utan ett komplement till skjutvapen för eftersöksjägaren och i vissa fall hundföraren. Avfångningskniven är inte förstahandsvapenet utan ett alternativ att ta till när situationen så kräver.

Jag har, trots att jag haft den hemma sedan i somras, inte haft möjlighet att prova Böker magnum classic dagger i skarpt läge, vilket egentligen är något positivt. Istället utgår jag från mina erfarenheter och mitt intryck av kniven.

Kniven ligger mycket bra i handen, inte minst när man håller den för stick. Den är förhållandevis välbalanserad trots sitt långa blad. I någon mån beror det på att vikten sänkts genom att klingan är skålslipad. Längden på klingan är en fördel jämtemot alla de SOG desert dagger kopior med 16 cm klinga som nedlusar marknaden. Med ett blad på 21 cm är det ingen tvekan om att man når in till de större blodkärlen eller till och med hjärtat även på lite större vildsvin eller älgar. Genom att den är tveeggad så skär den lätt på båda håll vilket gör att man när man stuckit lätt kan rucka kniven lite fram och tillbaka för att säkert kapa någon artär eller ven och orsaka snabb avblodning och tryckfall.

Kniven har egentligen bara en svaghet och det är slidan. Slidan är tillverkad i ett lite för mjukt och billigt läder för att fungera i längden. Åtminstone om man går omkring mycket med den. Har man den däremot på en eftersöksväska som bara plockas fram emellanåt så spelar det ingen större roll.

Vill du köpa en Böker Magnum Classic Dagger så är wanderoo bökers representant i Sverige och själva dolken kostar 499 kr, vilket får ses som billigt i sammanhanget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar