- svenskt
- ekologiskt
Så ta er tid att lyssna på programmet, det får en verkligen att fundera över vilket kött man väljer och varifrån det kommer. Om man nu väljer att äta kött över huvud taget.
Här finns mer information om vad man skall göra om man råkar smälla med ett djur.Varg död i smitningsolycka
En varg blev påkörd och dödad vid Bastunäs utanför Skellefteå. Vargen hittades död på vägen av en förbipasserande.Det var vid 23.30 som polisen fick in larm om olyckan. En polispatrull skickades till platsen för att ta hand om vargen. Vargen kommer nu att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.
Eftersom personen som körde på vargen inte anmälde det till polisen har en utredning om misstänkt smitning upprättats.
JO har behandlat och fattat beslut i två av alla de anmälningar som kommit in och där håller myndigheten med om att handläggningen dragit ut för mycket på tiden. Men då polismyndigheten själva har beslutat om en egenkontroll kring vapenlicenshanteringen uttalar de sig inte ytterligare i ärendet.Den så kallade egenkontrollen har uppenbarligen inte fungerat vilket jag tycker är illa. Så illa att jag vill uppmana alla som söker vapenlicens och får vänta längre än de i radioinslagen angivna 30 dagarna att JO-anmäla polisen (egentligen är det 3 veckor som gäller för myndighetsutövning, men OK för 30 dagar). Att JO-anmäla är enkelt. Det är bara att gå in på JO-s hemsida och följa instruktionerna där.
Många menar att polisen i Västra Götaland ställer extremt höga krav och tillämpar egna regler som inte finns hos andra polismyndigheter. Är det orsaken till att handläggningen tar så lång tid?Ett dussin sådana domar tas med i polisens remissvar på vapenutredningen, de används som argument för den restriktiva hållning som präglar Västra Götalandspolisens licensgivning är motiverad och antagligen kan komma att drabba resten av sverige också..... Men frågan är om andra kammarrätter runt om i Sverige hade gjort samma bedömning? Jag tror inte det! Och det är väl just därför som man bara lyfter fram domar från Västra Götaland...
– När det gäller enhandsvapen kan det vara så att vi har begärt in mer omfattande intyg än vad man gjort på andra håll. Ett antal sådana fall prövas nu av kammarrätten och domarna därifrån börjar komma. Vår chefsjurist tittar nu på om vi i Västra Götaland har tolkat lagstiftningen rätt, säger Morgan Orvenholts.
Flertalet av de vapen som tas i beslag i Sverige har sitt ursprung på västra Balkan.Så varför ger man sig då på sportskyttar och jägare?
Handtag av masurbjörk och renhorn
Längd totalt 210mm. Blad längd: 100 mmBlad kavalié: Rostfritt stål Sandvik 12C27, härdat till HRC57Hammarsidan av bladet är slipat efter poleringen för att få en skarp kant mot eldstålet.Fodral: NötläderEldstål: 1000ggrDiamant bryne: 2 sidors diamantbryne. Sida ett med grov struktur för reparation av kniv egg om kniven råkat komma åt ett hårdare metall material eller ex. garnitsten, sida två för vanlig vässning av kniv egg- passar alla stål kvalitéer.
Art nr 3587 Pris i butik: 1600 sek.Första intryck
Rent konkret föreslår utredningen att högsta straffet för grovt vapenbrott ska höjas från fyra till sex år och ges beteckningen synnerligen grovt vapenbrott. Så långt är det bra.För att spä på kritiken ytterligare kunde vi i gårdagens DN se följande insändare:
Men samtidigt ska tillvaron försvåras för jakt-, vapen- och skytteklubbar. En ny och strängare kontroll ska införas där klubbarna först ska ”auktoriseras” för att sedan kunna få tillstånd att handskas med vapen. Man kan verkligen undra varför. Vapen som kommer i omlopp genom godkända skytteklubbar hamnar extremt sällan i brottsliga sammanhang, som Erikssons debattinlaga påvisade.
Problemen som föreligger i utredningen är alltså flera. Dels blandas illegal vapenhantering samman med legal; med ”hårdare tag” mot illegala vapen som täckmantel försvåras tillvaron också för jägare, sportskyttar och vapensamlare. Dels görs en svårmotiverad koppling mellan legala vapen och våldsbrottslighet, en koppling som är ytterst svag. Det är över huvud taget märkligt att en utredning som föreslår strängare straff för grova vapenbrott också befattar sig med att dra åt snaran kring laglydiga vapeninnehavare. Det är två helt olika världar.
Däremot är det viktigt att påpeka att skjutförmåga inte bara är en privatsak. Skytteklubbar har alltid lockat till sig till exempel poliser och reservofficerare som därigenom har kunnat?upprätthålla sin skjutskicklighet.
Den ökade gängkriminaliteten måste bekämpas, precis som annan organiserad brottslighet som (bland annat) befattar sig med skjutvapen. Men för att uppnå dessa syften finns det många sätt som är bättre än de föreslagna. Skärpningen av straffet för vapenbrott är ett, bättre gränskontroller ett annat. Men att blanda samman dessa kriminella element med skötsamma vapeninnehavare är ett oskick.
tio månaders dyrbar tid till att utreda en problemfri verksamhet, samtidigt som man helt struntat i det stora bekymret som kriminellt vapenbruk utgör i samhället. Rimligen borde all denna arbetstid ha ägnats åt det som är det stora problemet, nämligen insmuggling och bruk av illegala vapen.Efter att ha scannat av nyhetsflödet sedan februari då utredningen presenterades har jag inte lyckats finna några som fullt ut stödjer utredningens förslag. Den mest positiva kommentaren som jag hittills hittat i media är i NT och jag tillåter mig citera delar av ledaren, har kursiverat några delar som jag tycker är viktiga:
I stort sett ingen instans, utöver Polisen, är nöjd med förslagen kring de legala vapnen. Har politikerna minsta fingertoppskänsla så släpper de alla utredningens förslag som behandlar legala vapen och behåller staffskärpningen för illegalt vapeninnehav!
I grunden är utredningsförslaget klokt. Fokus ligger på bekämpandet av kriminellas nyttjande av illegala vapen. Tyvärr har utredaren också gett sig in på den legala hanteringen av vapen. Förslaget att förbjuda helautomatiska vapen för sportskytte, kan ses som logisk eftersom den delen av skytterörelsen är begränsad och den typen av vapen bör vara enbart för militären.
Förslaget på förnyade licenser vart femte år för halvautomatiska vapen är dock svårbegripligt. Antingen har man en licens eller inte. Däremot borde man kanske öka samarbetet mellan exempelvis vården/psykiatrin och polisen när det gäller sjuka personers möjlighet att behålla licens för vapen. En svår balansgång som tyvärr fungerar mindre bra i dag.
Att förbjuda större gevärsmagasin än fem skott är förvisso inte orimligt, med tanke på att det inte finns vare sig jaktmässiga eller sportskyttemässiga skäl för att ha större magasinskapacitet. Däremot är vore det onödigt byråkratiskt och sannolikt dyrt att införa licens på magasinen.
I grunden borde hela vapenlagstiftningen handla om att bekämpa brottsligheten, förhindra inflödet av illegala vapen och i möjligaste mån har en rimlig vapenkontroll över de legala vapnen. Mycket av det Doris Högne Rydheim föreslår verkar logiskt, fokus ligger rätt och träffbilden är acceptabel. Justitieminister Ask borde plockar russinen ur utredningskakan gå vidare med skarp lagstiftning på området.