måndag 31 oktober 2011

Vargar, rädsla, tjuvjakt och dödshot

Det rasslar på bra i mediarapporteringen om vargar just nu.

Idag har debatten om hur omfattande tjuvjakten på varg är i sverige egentligen. För några månader sedan gick WWF ut med en rapport vilken tydde på att tjuvjakten var begränsad. Men i en intervju i Expressen idag hävdar rovdjursspåraren Mats Rapp vid lst Dalarna att tjuvjakten är mycket stor. Han utgår ifrån de vargar som försvunnit. Till saken hör att Rapp är med i rovdjursföreningen, om det påverkar hans tjänstgöring vid länsstyrelsen eller ej vet jag ej. Olof Liberg (Grimsö) bemöter kritiken på SRs hemsida, bland annat med orden:
– Våra siffror bygger inte bara på vad som hänt med sändarvargarna. De bygger också på vargstammens tillväxt. De senaste åren har tillväxten varit 20 procent eller mer per år, jämfört med cirka tio procent tidigare. Det visar att dödligheten minskat kraftigt, säger Liberg
Tillägg 1 nov: nu tar länsstyrelsen Gävleborg avstånd från Rapps mediautspel och anger att det är WWFs rapport som gäller.

I Östergötland har fårägare som drabbats av vargtiken Kynna, och sedan begärt skyddsjakt på henne blivit mordhotade. Att sådant sker är ett hot mot vår demokrati och vårt rättsväsende. Jag håller med Jägareförbundets Daniel Ligné om att SNFs ordförande Mikael Karlsson (som är mot licensjakt men säger sig vara för skyddsjakt) borde gå ut hårt mot dessa element för att få bort dem från miljörörelsen.

Därtill rapporterar Svensk Jakt om en kvinna i Malung som nyligen stött på en hotfull varg. Vilket för tankarna till miljöpsykolog Maria Johanssons forskning om rädsla för varg. Johansson har tidigare konstaterat att vargförekomst på ett mycket konkret sätt påverkar boendes livskvalitet, en forskning som jag redogjort för tidigare. Nu har dock Johanssons forskning gått vidare och nu mätsreaktioner på björn och varg. Hittills har det konstaterats att rädslan för varg och björn har helt olika "bränsle", Maria Johansson berättar:
– Vi mätte hjärtslagsfrekvens, ögonrörelser, handsvett och hur snabbt personen reagerade på bilder av djuren. Björnrädda visar en fysisk respons medan vargrädda sorterar in känslorna i negativa tankekategorier. Rädslan styrs av hur man tolkar sin reaktion.
Näe, det där med stora rovdjur är minsann inte lätt. Det väcker extremt kraftiga känslor, för eller emot.

1 kommentar:

  1. Det var även 2 tjejer (runt 20 år) som säger att de såg 4st vargar mitt i centrum i Malung.
    Det finns dock inga bilder på det, så om det verkligen var varg vet jag inte, men flera hemifrån säger att de sett vargar igår..
    Lite otrevligt om du frågar mig..

    SvaraRadera