tisdag 25 oktober 2011

Debutant

Midvintermörker till försäljning på Bokia i Halmstad

Jo debutant får man nog kalla min vän Lars. Han har nämligen lyckats med det synnerligen svåra konststycket att få en bok tryckt i seriös upplaga på förlag utan att vara kändis sedan tidigare eller etablerad författare. Istället har han under flera års tid arbetat med en mycket välbesökt blogg som tar upp ekonomi, miljö, försvarspolitik samt lite självshushållning (inklusive jakt). Bloggandet har gett honom fördjupade och aktuella kunskaper i de ämnen han täcker in vilket i sin tur lett fram till en bok som handlar om ett fullt möjligt framtidsscenario. Ett framtidsscenario som är en tolkning av den ryska utrikespolitiken (speciellt den militära) och konsekvensen av Sveriges förda försvarspolitik dragen till sin spets.

I korthet handlar boken om ett massivt ryskt anfall på Sverige under förevändningen att man enkom försvarar sina intressen, i detta fall GAZPROMs omtalade gasledningen genom Östersjön förbi Gotland. Anfallet sker i juletid då Sverige i princip står stilla. Eller för att uttrycka det med förlagets ord:

Annandagens tidiga morgon 2012 vaknar svenskarna upp till en ny värld. Ett strömlöst och mörkt Sverige. En dag då allting förändras.

Sabotage mot den ryska gasledningen Nord Stream följt av en rysk militär storövning i Östersjön har plötsligt förvandlats till ett regelrätt anfall mot Sverige. Från Försvarets Radioanstalts lyssnarpost söder om Göteborg, till Faluns vintermörka skogar eller ett Malmö på gränsen till sammanbrott, och till ett iskallt Östersjön med ett vindpinat Gotland, får vi följa ett antal personers upplevelser under ett dygn som skakar Sverige från grunden.

"Midvintermörker" är en tät svensk technothriller i Tom Clancy och Andy McNabs anda.
Att få en bok utgiven är inte lätt. Det vet jag av erfarenhet. Jag har gett ut en handfull fackböcker på universitetsförlag/motsvarande. Jag har även skrivit en populärvetenskaplig bok om jaktens äldsta historia, i princip helt baserad på modern arkeologisk forskning (ett par kapitel har publicerats som artiklar i Svensk Jakt). Men trots att man inom förlagssverige ser ett stort intresse för populariserad historia så fock jag inte något förlag att nappa. Svaret på detta fickjag på en konferens på historiska museet i stockholm i våras. Skall man publicera populärvetenskaplig historia så skall man skriva om våld, krig och sex. Och allra helst ha en bild av Adolf Hitler på omslaget. Då säljer boken. Då nappar förlaget. Lars prickar in två av dessa parametrar. Han skriver om krig och han skildrar våld. Grovt oförskönat våld. Sedan har han gjort något annat för att locka förlaget att kontraktera honom. Han har först provat marknaden genom att ge ut boken på eget förlag. Men häpnadsväckande resultat. Han har nämligen lyckats kränga en bit över 1.000 ex på i princip egen hand. Det är väldigt imponerande. Och det har uppenbarligen gett resultat.

Jag kan rekommendera boken till den som 1/ gillar spänningsromaner och 2/ är road av samtidspolitik dragen till sin spets. Givetvis kan man läsa boken som en ren spänningsroman, den fungerar bra som sådan, men man skall inte bortse från de politiska vinklingarna. Vad jag tyckte om förstautgåvan av boken kan ni läsa här.

Boken kan köpas på t.ex. AdLibris (154 kr) eller Bokus (159 kr).

2 kommentarer:

  1. Och varför ger du inte ut din bok om jaktens historia på Vulkan? Jag vill gärna läsa den.
    https://www.vulkan.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ge ut på universitet och liknande är ungefär likadant som att ge ut på Vulkan eller något annat print on demandförlag. (Uj vad många sådana det fanns på bokmässan i fjor) Jag har inte riktigt lust med det, jag vill ha ut boken på ett etablerat förlag. Det är för mig det enda rätta i nuläget.

      Radera