tisdag 18 februari 2014

Troll - narcissistiska psykopater

För ett par dagar sedan kunde man läsa i tidningarna om en vetenskaplig studie som fokuserade på vilka som var så kallade "internettroll" och vilka personlighetstyper dessa var. Ursprungsartikeln heter Trolls just want to have fun och är publicerad i den Elisever baserade vetenskapliga tidskriften Personality and Individual Differences The Official Journal of the International Society for the Study of Individual Differences (ISSID). Som vanligt när det kommer till Elisevers publikationer så är kunskapen dold bakom höga paywalls, i detta fall $35.95 för att läsa artikeln (det är inte utan att jag saknar min tid som doktorand när jag via universitetets avtal hade tillgång till sådana här artiklar). Istället får vi vanliga dödliga nöja oss med andra och tredjehandsrefereat av vad som sägs. Oavsett detta så får vi tillgång till ett abstract:
In two online studies (total N = 1215), respondents completed personality inventories and a survey of their Internet commenting styles. Overall, strong positive associations emerged among online commenting frequency, trolling enjoyment, and troll identity, pointing to a common construct underlying the measures. Both studies revealed similar patterns of relations between trolling and the Dark Tetrad of personality: trolling correlated positively with sadism, psychopathy, and Machiavellianism, using both enjoyment ratings and identity scores. Of all personality measures, sadism showed the most robust associations with trolling and, importantly, the relationship was specific to trolling behavior. Enjoyment of other online activities, such as chatting and debating, was unrelated to sadism. Thus cyber-trolling appears to be an Internet manifestation of everyday sadism.
Bara detta, att cyber-trollen har inslag av sadism, psykopati och Machiavellism känner jag igen från lite olika forum jag bevistat genom åren. Hur tillåtande forumen är varierar men t.ex. flashback står jag helt enkelt inte ut med, inte heller alternativ.nu besöker jag längre.
Studien kan sammanfattas i en enda graf (som jag lånat härifrån):
Internet är kort sagt en perfekt anonym lekplats för dessa personer. En sådan person tecknas för övrigt fint i John Ajvide Lindqvists fascinerande roman Lilla stjärna. Teresa är den ena huvudpersonen, en utstött tonåring som tar sin tillflykt till internet där hon ger igen genom att agera troll. Värt att påpeka är att Teresa trollar överallt, men aldrig när det kommer till vargfrågan. I fråga om vargar är hon 100% seriös. Vilket jag uppfattar som precis tvärt emot många andra som diskuterar varg. Människor som till vardags är helt normala förvandlas till blodtörstande troll så fort vargen kommer på tal. Då helgar målet alla medel och inga personangrepp är för låga. Internettrollen verkar vara särskilt vanliga i vargdebatten.

Hur är det, känner ni igen internet-troll?
Har ni utsatts för trakasserier av något troll?
Hur hanterar ni det?

3 kommentarer:

  1. Vad krävs för att en kommentar/beteende skall räknas som troll enligt studien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var folks svar på frågor som avgjorde. Har inte läst ursprungsartikeln så jag vet inte hur metoden redovisas där men såhär refereras den i Expressen:


      "Deltagarna fick också svara på frågor speciellt anpassade för att fastställa diagnoser som machiavellism, narcissism och psykopati.

      Bara 5,6 procent i undersökningen medgav att de var "nättroll", vilket bekräftar bilden av att de är få av det totala antalet internetanvändarna.

      Forskarna genomförde flera studier, med hjälp av prover från Amazons ”Mechanical Turk” och med hjälp av studenter, för att försöka förstå varför "trolling" verkar locka den här typen av personlighet. De konstruerade även ett eget undersökningsinstrument som innehåller påståenden som "Ju vackrare en sak är, desto mer tillfredställande är det att fördärva den" och "jag tycker om att skriva hatiskt till folk i forum eller i kommentarer på webbplatser"."

      Radera
  2. Troll eller inte, men vargdebatten lockar fram det sämsta hos många människor, vargmotståndare är väl för det mesta ganska sakkunniga, men givetvis finns det en del stolpskott på vår sida oxå. Vargvurmandet däremot tar sig väldiga uttryck, det är religiösa övertoner, finns en man som sitter på en ö, garanterat fri från varg, som får överstepräster och väckelsepredikanter att likna förskolebarn. På dessa FB-sidor tolereras inga avvikande åsikter endast översteprästens åsikt får framföras. Kan det vara så att i dagens sekulariserade samhälle söker människor en ny Gud och då blir det vargen.
    Tron på den oförstörda naturen såsom man ser på den via naturfilmer, lockar säkerliger människan som inte har någon koppling till djur och natur.

    SvaraRadera