lördag 29 oktober 2011

Jag anar ugglor i mossen

För några dagar sedan hörde jag en berguv på kvällen när jag hämtade ved. Det blev ett fint tomtkryss i min lista, som dock är löpande och inte något jag upprättar år för år. När jag förde in berguven räknade jag in hur många andra ugglearter som jag sett/hört vid vår gård.

Innan jag berättar vilka det är så kan det vara på sin plats att beskriva vår miljö. Gården ligger i kantzonen mellan odlingsbygd och skogsmark. Odlingsbygden knyter an till ett åsystem som mynnar ut i Viskan någon mil bort. Odlingsbygden brukas i ganska små skiften och har därmed en tämligen ålderdomlig prägel. Skogsmarken är primärt odlad gran, men där finns rätt stora stråk med äldre ek. Bland annat har vi någon hektar gammal ekskog i en av våra fårhagar. Där finns även myrar, inte så stora men med små rejält gamla tallar. En rätt varierad, ålderdomligt präglad kulturbygd med andra ord. En perfekt ugglebiotop!

Så vilka ugglor har jag då syn- och/eller ljudobsar på? Jo:

  • Berguv, ljudobs
  • Pärluggla, ljudobs relativt ofta
  • Kattuggla, ljudobs dagligen, synobs årligen
  • Sparvuggla, ljudobs årligen
  • Hornuggla, ljudobs emellanåt

När vi flyttade till vår gård fanns det redan en hyresgäst i ladugården. En kattuggla. Vi såg den flera gånger och en gång höll den på att flyga på mig. Men i takt med att vi började använda ladan så flyttade ugglan ut. Eller dog. För efter ett par månader hittade vi en torkad, närmast mumufierad, kattuggla i ett 50 cm plåtrör som stod upp på rännet. Antagligen hade ugglan trillat ner idet och inte kommit upp. Lite trist. Nu lägger vi alla rör ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar